Ηνωμένο Βασίλειο: Υποχρέωση καραντίνας για όλες τις αφίξεις ανακοίνωσε ο Τζόνσον

AP20360232357210 Coronavirus, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Μεγάλη Βρετανία, ταξίδια
FILE - In this Dec. 20, 2020, file photo, passengers queue for check-in at Gatwick Airport in West Sussex, England, south of London. The United States will require airline passengers from Britain to get a negative COVID-19 test before their flight, the Centers for Disease Control and Prevention announced late Thursday, Dec. 24. The U.S. is the latest country to announce new travel restrictions because of a new variant of the coronavirus that is spreading in Britain. (Gareth Fuller/PA via AP)

Την αναστολή όλων των “ταξιδιωτικών διαδρόμων” από τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι αφίξεις από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών επί βρετανικού εδάφους.

Το μέτρο θα ισχύσει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εισαγωγής νέων στελεχών του κορωνοϊού, όπως εξήγησε ο κ. Τζόνσον Λαμβάνεται μετά από την ανησυχία που έχει προκαλέσει η ανίχνευση ακόμα ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, αυτή τη φορά από τη Βραζιλία.

Όσοι πρέπει να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για αναγκαίο λόγο είναι υποχρεωμένοι να εμφανίσουν στην αεροπορική εταιρεία αποδεικτικό αρνητικού διαγνωστικού τεστ που θα έχουν κάνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, καθώς και να έχουν συμπληρωμένη φόρμα εντοπισμού επιβάτη.

Η καραντίνα των δέκα ημερών είναι δυνατό να μειωθεί κατά λίγες ημέρες αν ο ενδιαφερόμενος υποβληθεί σε νέο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη και λάβει αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε στην ίδια ενημέρωση με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι οι περιορισμοί του lockdown φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς “σχεδόν όλοι” τους τηρούν. Εκτίμησε ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί και ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο αριθμός των νοσηλειών θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και ότι η κορύφωση του αριθμού των θανάτων θα έρθει αργότερα, ως επακόλουθο της αύξησης των νοσηλειών.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις πως ιδίως στο Λονδίνο η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε επίσης ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη την άνοιξη, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται εν μία νυκτί να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.