Ιράκ: Ομαδική εκτέλεση 38 τζιχαντιστών δια απαγχονισμού

irak 89 ΕΚΤΕΛΕΣΗ, Ιράκ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Τριάντα οκτώ τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου στις δίκες τους για «τρομοκρατία», απαγχονίστηκαν την Πέμπτη σε φυλακή στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ έπειτα από εκείνες άλλων 42 θανατοποινιτών την 25η Σεπτεμβρίου, στην ίδια φυλακή.

«Η διεύθυνση φυλακών εκτέλεσε την Πέμπτη παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Ζαμέλι, στη φυλακή της Νασιρίγιας, 38 καταδικασμένους σε θάνατο που ανήκαν στην Αλ Κάιντα και στο Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) που είχαν κατηγορηθεί πως διέπραξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ντάχελ Καζέμ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας του επαρχιακού συμβουλίου της Ζι Καρ.

Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν μετά την επιβεβαίωση της ετυμηγορίας και της απόφασης από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο είναι απαραίτητο να δίνει την έγκρισή του, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όλοι οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν την Πέμπτη ήταν Ιρακινοί. Ο ένας από αυτούς είχε επίσης τη σουηδική υπηκοότητα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία των φυλακών του Ιράκ.

Για τη Λιν Μααλούφ, την επικεφαλής της διεύθυνσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή, «προχωρώντας σε μια ομαδική εκτέλεση, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, οι ιρακινές αρχές επέδειξαν για άλλη μια φορά απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

«Στα θύματα του ΙΚ αξίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι να γίνονται ομαδικές εκτελέσεις έπειτα από συνοπτικές δίκες που έπρεπε να ακυρωθούν λόγω διαδικαστικών προβλημάτων», έκρινε. «Τα πρόσωπα που διέπραξαν φονικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού πρέπει να δικαστούν, αλλά οι εκτελέσεις δεν είναι η απάντηση», πρόσθεσε.

 

Πηγή