Ισλανδία: Ένα γλυπτό «hot dog» που… σκανδαλίζει

181103 Iceland Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

Oι κάτοικοι του Ρέικιαβικ έχουν διχαστεί, οι μισοί θέλουν να μείνει ή άλλοι μισοί θέλουν να αποσυρθεί αμέσως

Όταν κάλεσαν την Στέινουν Γκουνλαουγκσντότιρ να συμμετάσχει στο ισλανδικό φεστιβάλ μουσικής και τέχνης «Cycle», εκείνη αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Έτσι, η Ισλανδή καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα γλυπτό, που τοποθετήθηκε στη λίμνη Τγέρνιν, στο κέντρο του Ρέικιαβικ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ροζ γλυπτό που θυμίζει hot dog, με ουρά ψαριού. Η θέα του όμως, φέρνει και άλλους συνειρμούς.  Και οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ έχουν διχαστεί, οι μισοί θέλουν να μείνει ή άλλοι μισοί θέλουν να αποσυρθεί αμέσως.

Το γλυπτό «Λίτλα Χάφπουλσαν» – έτσι το ονόμασε η δημιουργός του – «συνομιλεί» με μια εκδοχή της «Μικρής Γοργόνας» αντίγραφο του αγάλματος που βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, και το οποίο η Δανία δώρισε στην Ισλανδία τη δεκαετία του 1940 (η Ισλανδία ήταν προηγουμένως αποικία της Δανίας). Το πρωτότυπο βανδαλίστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1960.

«Η ιδέα (για το γλυπτό) έρχεται από ένα δικό μου πρότζεκτ το οποίο έχω βαφτίσει “Η Δημοκρατία είναι ένα Hot Dog”» εξήγησε η Στέινουν. «Δούλεψα σε αυτό σαν μια μεταφορά για τη δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνεχούς δικής μου σάτιρας για τις εκλογές» πρόσθεσε.

Στα αποκαλυπτήρια, στις 26 του προηγούμενου μήνα, το έργο έγινε δεκτό με επευφημίες και γέλια από τους φιλότεχνους. Θυμίζει όμως, το αντρικό γεννητικό όργανο και πολλοί ντόπιοι ξεσπάθωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλουν είτε να αποσυρθεί αμέσως είτε να παραμείνει εκεί για πάντα» είπε ο Στέινουν. Ας σημειωθεί ότι το γλυπτό «βλέπει» το κοινοβούλιο της Ισλανδίας και το δημαρχείο του Ρέικιαβικ.

181103 Iceland 5 Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

181103 Iceland 3 Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

181103 Iceland 1 Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

181103 Iceland 2 Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

181103 Iceland 4 Animals, Ισλανδή, Ισλανδίας

Πηγή