Ισπανία: Eγκρίνει νόμο για αναρρωτική άδεια σε γυναίκες με επώδυνη περίοδο

Το νομοσχέδιο προβλέπει όμως την δωρεάν διανομή προϊόντων υγιεινής των γυναικών

periodos

Η Ισπανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα συμπεριλάβει σε νόμο το δικαίωμα αναρρωτικής άδειας, χωρίς όριο ημερών, λόγω επώδυνης περιόδου για τις γυναίκες όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο σε συνέντευξή της στην Cadena SER. Η Ισπανία «είναι η πρώτη χώρα που άρχισε να μιλάει για κάτι που βιώσαμε από ταμπού, ή από ντροπή, υποθέσαμε ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε για την έμμηνο ρύση ή ότι δεν έχουμε δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της εμμήνου ρύσεως» τόνισε.

Διαβεβαίωσε δε ότι το νομοσχέδιο που θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 17 Μαΐου ολοκλήρωσε ήδη την περίοδο διαβούλευσης με τα διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης. Αν και «μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί πάντα να υπάρξει κάποια αλλαγή», διευκρίνισε εντούτοις υπάρχει συμφωνία για αναρρωτική άδεια από την εργασία τους σε γυναίκες που υποφέρουν από επώδυνη περίοδο, άδεια πριν τον τοκετό στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αλλά ακόμα δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ από το 10% που είναι σήμερα στο 4% όπως ζητούσε το υπουργείο. Η υπουργός επέμεινε ότι : «Θα το διαπραγματευτούμε ξανά στους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους, είναι μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόσουμε καθώς το 22% των γυναικών λένε ότι δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Γι αυτό θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τη φόρμουλα, ώστε να επιτευχθεί.”

Το νομοσχέδιο προβλέπει όμως την δωρεάν διανομή προϊόντων υγιεινής των γυναικών σε εκπαιδευτικά κέντρα που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες για γυναίκες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό και στις φυλακές.

Το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας λόγω επώδυνης περιόδου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά ακόμα και στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης που όμως ξεπεράστηκαν. Εκεί που προφανώς δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης συνασπισμού ήταν με τα άρθρα που σχετίζονται με την άμβλωση. «Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη διασφάλιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Μοντέρο και το νομοσχέδιο επιδιώκει να εγγυηθεί την πρόσβαση στην άμβλωση από το δημόσιο σύστημα. Για να γίνει αυτό, εξήγησε η Μοντέρο, «υπάρχει η εγγύηση ότι θα κάνεις έκτρωση σε ένα δημόσιο κέντρο, στο πιο κοντινό στο σπίτι σου.” Με άλλα λόγια, «αν υπάρχουν γυναίκες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές άλλων αυτόνομων κοινοτήτων, μπορούν να πάνε σε αυτό το κέντρο (ακόμα κι αν δεν είναι από την αυτόνομη περιοχή στην οποία είναι εγγεγραμμένες), έτσι ώστε αυτό που θα ισχύει να είναι η εγγύτητα στο σπίτι. “. Το άλλο σημείο που εγγυάται το νομοσχέδιο είναι να προστατεύονται οι “αντιρρησίες συνείδησης “ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που αρνούνται να πραγματοποιήσουν μία έκτρωση. Θα προστατεύονται λοιπόν με τον νέο νόμο όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Νόμο για την Ευθανασία που ισχύει στην Ισπανία.

ertnews.gr