Κοσμος

Ισραήλ: Βίντεο της Χαμάς με αιχμάλωτη – «Πάρτε με από εδώ»

Το πρώτο βίντεο με μια κοπέλα που είναι αιχμάλωτη από τη Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα η ισλαμιστική οργάνωση. Η νεαρή γυναίκα λέγεται Μάγια Σαμ και ήταν, όπως λέει, σε πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο ίδιο φεστιβάλ οι τρομοκράτες της Χαμάς σφαγίασαν πάνω από 260 ανθρώπους.

Στο βίντεο πρόσωπα που δεν φαίνονται της περιποιούνται το βαριά τραυματισμένο –και πιθανόν μολυσμένο- δεξί χέρι της.

Η κοπέλα λέει: «Είμαι η Μάγια Σαμ, είμαι 21 ετών από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με μετέφεραν στο νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες. Με φρόντισαν και μου παρείχαν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό».

Η οικογένεια της Σαμ επιβεβαίωσε ότι είναι η ίδια και δήλωσε ευτυχισμένη που την ξαναβλέπουν, αναφέρει η Haaretz.

Αγωνία για τους αιχμαλώτους

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν 200-250 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα 10 ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, όπως είπε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης. Διευκρίνισε ότι περίπου 200 αιχμάλωτοι είναι στα χέρια των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και άλλες «παρατάξεις της αντίστασης» κρατούν τους υπόλοιπους.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι «δεν φοβάται» μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει τους στρατιώτες του κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. «Η απειλή των δυνάμεων κατοχής (του Ισραήλ) να ξεκινήσουν χερσαία επιχείρηση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα. «Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους, αν πληρούνται οι όροι», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως είπε, 22 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα ο Μπασέμ Ναΐμ, που είναι επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, είπε τη Δευτέρα στο Sky News ότι «έχουμε πει σε όλους τους μεσολαβητές ότι είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τους πολίτες μόλις τερματιστεί η επιθετικότητα κατά του λαού μας».

Προειδοποίησε ακόμη ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, για να προσθέσει ότι εννέα έχουν ήδη σκοτωθεί.

Σε ερώτημα που του έγινε για τις δολοφονίες της Χαμάς, ο Ναΐμ απάντησε ότι «είναι απαράδεκτο και ντροπιαστικό» να γίνεται μια τέτοια συζήτηση όταν έχουν «σκοτωθεί και σφαγιαστεί 3.000 Παλαιστίνιοι». Είπε ότι στόχος της Χαμάς είναι «να ξεφορτωθεί την κατοχή και την ασφυκτική πολιορκία» για να προσθέσει ότι «ο πόλεμος από μόνος του δεν είναι στόχος».

Το «χαρτί» των ομήρων

Όπως και αν έχει, οι σχεδόν 200 όμηροι στα χέρια της Χαμάς μπορεί να αποδειχτούν ισχυρό όπλο και αντάλλαγμα για μια μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ. Είναι όμως και ένα ακανθώδες ζήτημα για το ίδιο το Ισραήλ, που βέβαια τους θέλει ξανά πίσω όλους ζωντανούς.

«Η Χαμάς δεν το έκανε κατά τύχη», είπε στο Sky News ο Τζέιμς Άλβαρες, πρόσωπο με μακρά πείρα σε διαπραγματεύσεις με ομήρους. Προσθέτει ότι η οργάνωση «αναγνώρισε ότι το Ισραήλ έχει μια μακρά και ταραγμένη ιστορία με την απαγωγή ομήρων», οπότε η απαγωγή θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος «για να το βγάλει από την ισορροπία του από τακτική άποψη».

Συμφώνησε μάλιστα ότι και η απαγωγή από τη Χαμάς με στόχο την ανταλλαγή με το Ισραήλ είναι ισχυρή πιθανότητα.

Επισημαίνει όμως ότι «η “δουλειά” ενός ομήρου είναι να επιβιώσει» και εξηγεί ότι «θα έχουν πολλά πράγματα να τους πιέζουν. Όχι μόνο οι απαγωγείς τους, αλλά και αισθήματα ενοχής λόγω των επιπτώσεων που θα έχει η αιχμαλωσία τους στις οικογένειές τους, στις κοινότητές τους και στη χώρα στο σύνολό της».

Τα σχετικά καλά νέα κατά τον Άλβαρες είναι ότι «αν ήθελαν να σε δολοφονήσουν, θα το είχαν κάνει μέχρι τώρα, οπότε όπου υπάρχει ζωή υπάρχει ελπίδα».

Ωστόσο για τη Χαμάς το να κρατήσει 200 ανθρώπους στη ζωή είναι σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο τι θα φάνε αλλά, περισσότερο, που θα στεγαστούν για να μην τους εντοπίσουν και πώς θα τους μετακινούν, πιθανόν με κουκούλες.

«Η ουσία είναι ότι η απαγωγή είναι σε μεγάλο βαθμό μια ψυχολογική πρόκληση για τον όμηρο, αλλά για τους απαγωγείς είναι περισσότερο μια σωματική πρόκληση», καταλήγει ο Άλβαρες που τονίζει ότι η απόπειρα απελευθέρωσης μπορεί να αποδειχτεί η πιο επικίνδυνη στιγμή της ομηρίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ροη Ειδησεων

Δερύνεια: Δημιουργία παιδότοπου στην οδό Αποστόλου Πέτρου

Έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην οδό Αποστόλου Πέτρου παιδότοπος, όπου παιδιά όλων των ηλικιών, τόσο από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠτΔ: Εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Αποφασίζουν οι συντεχνίες για σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τη μεσολαβητική πρόταση…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Απόπειρα φόνου στην Επ.Αμμοχώστου: Kτύπησε και στραγγάλισε 23χρονη σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Συνελήφθη χθες από μέλη της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και τέθηκε υπό κράτηση, άντρας…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Γρηγόρη Μόργκαν

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν παντρεύτηκαν το απόγευμα της Κυριακής (1/9), μετά από…

2 Σεπτεμβρίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Eπισκέψεις και συναντήσεις αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της Συνόδου MED9

Με στόχο τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού στις ακραίες καιρικές…

2 Σεπτεμβρίου, 2024