Καταλονία: Ακύρωσε το διάγγελμα του ο Κάρλες Πουτζδεμόν

katalonia akurwse to diaggelma tou o poutzdemon

Ακυρώθηκε το διάγγελμα που επρόκειτο να κάνει ο ηγέτε;ς της Καταλονίας Κ. Πουτζδεμόν, όπως γνωστοποίησε η περιφερειακή κυβέρνηση. Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 3.30μμ, ενώ κύκλοι του κόμματός του Πουτζδεμόν επιβεβαιώνουν ότι εξέταζε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την παραίτησή του 

Νωρίτερα, σε επιστολή του προς την ισπανική Γερουσία, ο Πουτζδεμόν επέρριψε ευθύνες στη Μαδρίτη για την κρίση στην Καταλονία. Ο καταλανός ηγέτης κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι με την άκαμπτη στάση της κλιμακώνει την κρίση, κάνοντάς τη πιο σοβαρή, αφαιρώντας από την επαρχία το καθεστώς αυτονομίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα η ισπανική La Vanguardia, ο Πουτζδεμόν επρόκειτο να ανακοινώσει τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει τουλάχιστον για την ώρα σε μια τέτοια κίνηση. 

Νωρίτερα, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρλε Φορκαντέλ, ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 17:00 τoπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) όπου ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε ότι θεωρεί μονόδρομο την κήρυξη της ανεξαρτησίας μετά την απόφαση της Μαδρίτης να πάρει τον έλεγχο της περιφέρειας ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ο Ζουνκέρας μίλησε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Πουτζντεμόν να μην εμφανιστεί ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας προκειμένου να πείσει τους γερουσιαστές για το δίκαιο των θέσεών του.

«Είμαστε δημοκράτες και εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας νέας δημοκρατίας. Γιατί νομίζουμε ότι έχουμε τη δημοκρατική εντολή να το κάνουμε. Και επίσης γιατί καταλαβαίνουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν μας δίνει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιωματα των πολιτών. Μέσω των καλύτερων εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας», τόνισε.

 

Πηγή: TheToc