Κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ αποφάσισαν Ερντογάν και Πούτιν

imagew 70 Ρωσία, Τουρκία

Από τα μεσάνυχτα απόψε θα ισχύσει κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ όπως συμφώνησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι “τις κρίσιμες στιγμές πάντα καταφέρναμε να συμβιβαστούμε και να βρούμε λύσεις, έτσι έγινε και σήμερα”. “Σήμερα είχαμε διαβουλεύσεις και στο τέλος αυτών των επαφών ετοιμάσαμε ένα έγγραφο το οποίο θα ανακοινώσουν οι ΥΠΕΞ μας. Το ετοιμάσαμε αυτό το έγγραφο στο τέλος των έξι ωρών επαφών μας με τον Ερντογάν. Οι διαμάχες στην περιοχή του Ιντλίμπ θα σταματήσουν και θα βοηθήσει ώστε να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των πολιτών”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο υπεύθυνος για την διάλυση της συμφωνίας του Ιντλίμπ είναι το καθεστώς Άσαντ με τις επιθέσεις του, προσθέτοντας ότι 1,5 εκατομμύριο πληθυσμός της περιοχής έφτασε στα τουρκικά σύνορα για να γλιτώσει από την τυρρανία του καθεστώτος.

Υποστήριξε ότι στόχος του καθεστώτος Άσαντ είναι να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία και πως η Τουρκία δεν θα μείνει με δεμένα τα χέρια.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ δεν στήθηκαν για να ελέγχουν την κατάσταση αλλά για να παρακολουθούν την εκεχειρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία το συντομότερο πρώτα θα κάνουν τα βήματα που θα διασφαλίσουν την εκεχειρία και μετά τα βήματα που αποφάσισαν, προσθέτοντας ότι από απόψε στις 00.01, δηλαδή ακριβώς τα μεσάνυχτα θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ΚΥΠΕ