Καβγάδες στην τουρκική βουλή εξαιτίας του Ρεζά Ζαράμπ

bn qv119 zarrab gr 20161115185744 1 ΔΙΕΘΝΗ, ΗΠΑ, ΡΕΖΑ ΖΑΡΑΜΠ, Τουρκία

Εντάσεις και καβγάδες ήταν το σκηνικό που επικράτησε στην τουρκική εθνοσυνέλευση το βράδυ της Τετάρτης, σχετικά με την υπόθεση του Τουρκο-ιρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ. 

Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, ανέβασε τις εντάσεις όταν με ερώτηση του ατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους 10 χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τη δίκη σκευωρία, όπως τη χαρακτήρισε. Αποτέλεσμα ήταν δύο βουλευτές του ΑΚΡ και CHP να πιαστούν στα χέρια. 

Όταν κοπάσαν τα πνεύματα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάγματος Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην Τουρκία. Είπε μάλιστα ότι κάποιοι έκλεισαν τα μάτια και άφησαν τον Ζαράμπ να φύγει στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τουρκικά ενημέρωσης, στο παρασκήνιο συζητείται ότι ο Ζαράμπ επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του είχε ζητήσει προστασία από την κυβέρνηση Νταβούτογλου ωστόσο δεν του δόθηκε. Οι ίδιες φήμες λένε ότι δέχτηκε τότε επίσκεψη από άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έκανε συμφωνία μαζί τους να πάει στις ΗΠΑ. 

Η Τουρκία παρακολουθεί με αγωνία τη δίκη στις ΗΠΑ καθώς η βαθιά εμπλοκή του Ζαράμπ στο τουρκικό σύστημα και το ζήτημα πως απέκτησε τουρκική υπηκοότητα, δημιουργεί αβεβαιότητες για τι μπορεί να αποκαλυφτεί. Μέχρι στιγμής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στην αποκάλυψη Ζαράμπ στο αμερικανικό δικαστήριο χθες ότι ότι δωροδόκησε με 50 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Τσάγλαγιαν και με 1,5 εκατομμύρια τον πρώην Υπουργό ΕΕ της Τουρκίας Έγκεμεν Μπαγίς. 

 

Πηγή