Κορωνοϊός: Εμβόλιο με 95% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η Moderna

«Ένεση» αισιοδοξίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού

emvolio koronoios Coronavirus

Νέα «ένεση» αισιοδοξίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού καθώς εμβόλιο με 95% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η εταιρεία Moderna.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το εμβόλιο να βρίσκεται στη φάση 3 των δοκιμών.

Η εσωτερική ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα βασίζεται σε 95 ασθενείς, επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 94,5%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον σχεδιάζει να απευθυνθεί προς την αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική Αρχή, τον FDA, προκειμένου να ζητήσει επείγουσα έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν το εικονικό εμβόλιο (placebo) και πέντε έλαβαν το κανονικό εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα της Moderna έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά συμπεράσματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις κλινικές δοκιμές ενός άλλου υπό δοκιμή εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έδειξαν αποτελεσματικότητα 90%.

Ωστόσο το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ πριν τη νέα χρονιά. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια δόσεις θα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα να κατασκευάσει ακόμη 500.000.000 – 1.000.000.000 την επόμενη χρονιά για παγκόσμια χρήση.