Κρίση στο Ιράκ: 15 διαδηλωτές νεκροί στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης

Άλλοι 350 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες

A155FF97 F938 4207 ABFC 4EDBF8B50620

Δεκαπέντε υποστηρικτές του Μοκτάντα Σαντρ έπεσαν νεκροί από σφαίρες χθες Δευτέρα μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, που μετατράπηκε σε θέατρο βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση του σιίτη ηγέτη ότι «αποσύρεται οριστικά» από την ιρακινή πολιτική αρένα, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ιατρικές πηγές.

Άλλοι 350 διαδηλωτές τραυματίστηκαν —ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, άλλοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων— στο χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη, στη θεωρία αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν κρατικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για «αποκλιμάκωση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Δευτέρα σε «αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε όλα τα μέρη να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» μετά το χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Ο κ. Γκουτέρες «παρακολουθεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ιράκ», κατά τη διάρκεια των οποίων «διαδηλωτές εισήλθαν σε κυβερνητικά κτίρια», ανέφερε στο κείμενο ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητεί από όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποφυγή της βίας», συνέχισε.

«Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει όλα τα μέρη και όλους τους παράγοντες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρχίσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση σε ειρηνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

Η Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης βυθίστηκε στο χάος χθες βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Μοκτάντα Σαντρ ότι «αποσύρεται» από την πολιτική. Τουλάχιστον δεκαπέντε οπαδοί του σιίτη ηγέτη σκοτώθηκαν από σφαίρες και πάνω από τριακόσιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Τουλάχιστον επτά όλμοι έπληξαν την θεωρητικά αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο όπου εδρεύουν κυβερνητικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες, ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ