Κύπρος: Τουρκική άσκηση με αληθινά πυρά ανοιχτά της Αγ. Νάπας

tourkiki navtex me alithina pura logw oriothetisis kupriakis aoz Νέα Αμμοχώστου

Τα δημοφιλή παιχνίδια της χρησιμοποιεί για μία ακόμα φορά η Άγκυρα με αφορμή την απόφαση της Κύπρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ στις βόρειες ακτές της. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Έτσι υπάρχει αύξηση της τουρκικής κινητικότητας αυτές τις ημέρες, με κορύφωση την παράτυπη τουρκική navtex για ναυτική άσκηση με χρήση πυρών, νότια της Κύπρου και σε απόσταση μόλις περίπου 15 χιλιόμετρα (14 ναυτικά μίλια) από τις ακτές της Αγίας Νάπας παράλληλα με τον άξονα των ακτών Αγία Νάπα – Ξυλοφάγου – Κάβο Γκρέκο. Πρόκειται για περιοχή μήκους 40 χλμ και πλάτους 20 χλμ.
 
Σύμφωνα με την παράτυπη τουρκική «δέσμευση» η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» με την τουρκική παράτυπη navtex που εξέδωσε το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρολογίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται στον πρώτο χάρτη με τον αρ. 1.
 
Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους, με την οποία ενημερώνει για το παράνομο των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούνται τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επικοινωνούν με τις νόμιμες αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Δεύτερη άσκηση – έρευνας και διάσωσης σε αυτή την περίπτωση – έχει ανακοινωθεί και για άσκηση  ανατολικά του Αποστόλου Αντρέα – στον χάρτη με αρ. 2.

upl59ef224c64b65 Νέα Αμμοχώστου
 

Την ίδια ώρα, με Τρίτη παράτυπη navtex, η Τουρκία τροποποίησε προσωρινά την ρώτα των δύο σεισμογραφικών που επιχειρούν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, των Barbaros και Apollo Moon.
 
Συγκεκριμένα,  από σήμερα μέχρι και το τέλος της βδομάδας «δεσμεύτηκε ζώνη από τα δυτικά της Πάφου μέχρι και τις ακτές της Μερσίνας – στον χάρτη με αρ. 3.
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ‘έχουν δεσμεύσει επτά διαφορετικές περιοχές βόρεια της Κύπρου για αεροπορικές ασκήσεις. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες μέρους τους ή εξ ολοκλήρου ανήκουν στο Fir Λευκωσίας.

Πηγή: philnews.com

 

Πηγή: TheToc