Λιβύη: Έντονη κινητικότητα – Πληροφορίες για τις τελικές ετοιμασίες της «μητέρας των μαχών»

ImageHandler 7 ΄Τουρκία, ΕΠΙΘΕΣΗ, Λιβύη, Τεθωρακισμένα

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην Λιβύη. Από τη μια, υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκιά ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις της στις περιοχές που ελέγχει ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Αραβικά μέσα αναφέρουν, προβάλλοντας και δορυφορικές φωτογραφίες, ότι τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα έστειλε στη Λιβύη επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας, πυροβόλα, πυρομαχικά, πυραύλους, πολυβόλα και άλλο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Από την άλλη, μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και στις περιοχές που ελέγχει ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, με τουρκικά μέσα να αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έχει αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, την ώρα που συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις και στα σύνορα. Αλώστε είναι γνωστή η προειδοποίηση του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του Κάιρου και ενδεχομένη επίθεση των δυνάμεων του Σάρατζ και των Σκύρων τζιχαντιστών που έστειλε η Τουρκία εκεί, θα οδηγούσε στην στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου. Εξάλλου η εκλεγμένη Βουλή της Λιβύης ζήτησε τις προηγούμενες ώρες την στρατιωτική υποστήριξη του Καΐρου, ανάβοντας «πράσινο φως» σε εμπλοκή της Αιγύπτου στον λιβυκό εμφύλιο.

Παράλληλα καταγράφονται τις τελευταίες ώρες και πολλές επικοινωνίες μεταξύ ηγετών, με κυριότερη εκείνη μεταξύ του Αιγύπτιου Πρόεδρου και του Γάλλου ομόλογου του, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αιγύπτου, διαμήνυσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για να αποτρέψουν κάθε εξωτερική ανάμιξη στην χώρα. Για το Κάιρο ταξιδεύει αυτή την ώρα και το επονομαζόμενο Συμβούλιο των Σοφών που στηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ. Με την στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συναντήθηκε νωρίτερα και Αμερικάνος στρατιωτικός επικεφαλής στη Μέση Ανατολή.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Δια του Γενικού του Γραμματέα, έκανε λόγο για παράνομες τουρκικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, ενέργειες που απειλούν ολόκληρη την αραβική εθνική ασφάλεια.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες για το μέλλον της Λιβύης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου κατ’ επέκταση, με προεκτάσεις που αγγίζουν και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η σύγκρουση Αιγύπτου (τακτικός στρατός) και Τουρκίας (μέσω proxies) αμφίρροπη καθώς πρόκειται για την 9η και 11η χώρα με την μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ για το 2020, σύμφωνα με την Global Firepower.

Με τη διαφορά ότι η Τουρκιά «κείται» μακράν, έστω κι αν η Άγκυρα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επινόησε κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δυο.

Σημειώνεται ότι την ώρα που οι ετοιμασίες για την μητέρα των μαχών λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη, στην Αλ Μπαμπ της Συρίας, την οποία ελέγχει μετά από εισβολή η Τουρκία, αεροσκάφη προχώρησαν σε βομβαρδισμό. Αραβικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ρωσικά αεροσκάφη που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία για το λιβυκό.

Πηγή: Ant1