Ντροπή και όνειδος: Οι Τούρκοι μετατρέπουν και επίσημα την Αγία Σοφία σε τζαμί!

Δυστυχώς ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί σε τζαμί

2ovpuorr218

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ολοκλήρωσε το… αίσχος, επικυρώνοντας και επίσημα τη μετατροπή της ιστορικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τι κι αν είχε ξεσηκώσει την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου, οι οποίοι ζητούσαν- ενίοτε και σ’ επιτακτικό ύφος- το να υποχωρήσουν οι Τούρκοι στο συγκεκριμένο ζήτημα; Τι κι αν πρόκειται για μια πρωτοφανή προσβολή της ιστορίας; Τι κι αν το 1934 η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφασίσει ο ιερός χώρος να μετατραπεί σε μουσείο;

Οι Τούρκοι κώφευσαν και έκαναν, όπως συνηθίζουν, γι’ ακόμα μία φορά το δικό τους: με επίσημη απόφαση του αντίστοιχου δικού τους ΣΤΕ (του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους, δηλαδή), άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως μεταδίδουν τόσο το έγκυρο πρακτορείο Anadolu όσο και η Χουριέτ.

Κάπως έτσι «αναιρείται» η απόφαση του 1934 και ο ιστορικός ναός, πλέον, στο εγγύς μέλλον θα μετατραπεί σε τζαμί. Σημειώνεται πως τα μαντάτα είχαν «διαρρεύσει» μέσω του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (και υπουργού Οικονομικών της γείτονος χώρας), που έκανε ένα tweet νωρίτερα χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek και λέγοντας: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφία θα ανοίξει».

Δείτε τη ζωντανή εικόνα από την Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη: