Μεξικό: Η δολοφονία μιας εισαγγελέα που προκάλεσε κατακραυγή

mexico police federales matalon 0 ΔΙΕΘΝΗ, δολοφονία, Μεξικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη δολοφονία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιας μεξικανής εισαγγελέα η οποία ερευνούσε κυρίως υποθέσεις βίαιων εγκλημάτων με θύματα γυναίκες, καθώς στο Μεξικό καταγράφεται νέα αύξηση του δείκτη των ανθρωποκτονιών, που τον Οκτώβριο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αλλά κι ένα κύμα επιθέσεων εναντίον υπερασπιστών δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.

Η Γέντι Γουαδαλούπε Τόρες Καστεγιάνος, εισαγγελέας της Πολιτείας Βερακρούς, η οποία ερευνούσε ιδίως βίαια εγκλήματα σε βάρος γυναικών και σεξουαλικά εγκλήματα, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητό της στην πόλη Πάνουκο, γνωστοποίησαν οι πολιτειακές αρχές.

«Αυτός ο φόνος επιδεικνύει για άλλη μια φορά το ανησυχητικό επίπεδο της βίας που πλήττει το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης της βίας εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η Αποστολή της ΕΕ στο Μεξικό σε μια κοινή ανακοίνωσή της με τις πρεσβείες της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον Σιλβέστρε δε λα Τόμπα, τον επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ. Ενώ, έπειτα από την έξαρση των δολοφονιών δημοσιογράφων, μια ομάδα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης επισκέφθηκε το Μεξικό για να εκτιμήσει την ασφάλεια των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Η δολοφονία της Τόρες καταδικάστηκε επίσης έντονα από την κυβέρνηση της Βερακρούς, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού, ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο διαπράχθηκαν οι περισσότερες ανθρωποκτονίες (2.371) αφότου οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να τηρούν σχετικά στατιστικά στοιχεία, πριν από δύο δεκαετίες.

Εξάλλου, οι 2.735 φόνοι γυναικών που είχαν καταγραφεί πέρυσι ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από κάθε άλλη χρονιά πλην του 1990 και υπερδιπλάσιος εκείνου που καταγραφόταν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τη μεξικανική εθνική στατιστική υπηρεσία.

 

Πηγή