Μυστηριώδης επιδημία εξολοθρεύει αχινούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε κίνδυνο τα κοράλλια

FAD29403 14ED 42EC A9F5 06E7C9E4A6F6

Μια επιδημία που σκότωσε όλους τους αχινούς στον Κόλπο του Εϊλάτ και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής απειλεί να καταστρέψει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε αυτές τις περιοχές, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη βρέθηκαν.

«Αυτή η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου σε ολόκληρη την τεκμηριωμένη ιστορία του Κόλπου του Εϊλάτ», δήλωσε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι εκτεταμένη θνησιμότητα εμφανίζεται και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Τα ευρήματα της TAU δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Frontiers in Marine Science και στο Royal Society Open Science, και τα δύο αξιολογήθηκαν από ομοτίμους.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λειτουργούν ως φυτώρια και ενδιαιτήματα για αμέτρητα θαλάσσια είδη, παρέχοντας καταφύγιο, τροφή και προστασία από τα αρπακτικά. Χρησιμεύουν επίσης ως φυσικό φράγμα, μειώνοντας τη διάβρωση των ακτών και προστατεύοντας από τις ζημιές από τις καταιγίδες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παγιδεύουν επίσης άνθρακα που διαφορετικά θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, η ρύπανση, η υπεραλίευση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την επιβίωση των υφάλων Τώρα, μια επιδημία που σκοτώνει τους αχινούς αποτελεί επίσης τρομερή απειλή.

Η πηγή της πανδημίας πιστεύεται ότι είναι ένα παθογόνο παράσιτο βλεφαρίδων που εξολόθρευσε ολόκληρο τον πληθυσμό αχινών στην Καραϊβική τη δεκαετία του 1980, καταστρέφοντας τους κοραλλιογενείς υφάλους εκεί ανεπανόρθωτα, έγραψαν οι ερευνητές.

Η τρέχουσα επιδημία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο αλλά γρήγορα έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό.

Μέσα σε λίγους μήνες, η επιδημία σκότωσε όλους τους αχινούς της μαύρης θάλασσας στον Κόλπο του Εϊλάτ. πέθαναν μέσα σε δύο μέρες αφότου αρρώστησαν.

Οι αχινοί θεωρούνται απαραίτητοι για την υγιή λειτουργία των κοραλλιογενών υφάλων, λέει η μελέτη.

«Στην αρχή πιστεύαμε ότι επρόκειτο για κάποιο είδος ρύπανσης ή δηλητηρίασης ή μια τοπική χημική διαρροή από τη βιομηχανία και τα ξενοδοχεία στα βόρεια του Κόλπου του Εϊλάτ, αλλά όταν εξετάσαμε επιπλέον τοποθεσίες στο Εϊλάτ, την Ιορδανία και το Σινά, συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι αυτό δεν ήταν τοπικό περιστατικό», δήλωσε ο Omri Bronstein του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Όλα τα ευρήματα υποδεικνύουν μια επιδημία που εξαπλώνεται ταχέως», είπε.

Σημείωσε ότι παρόμοιες αναφορές έρχονται από συναδέλφους στη Σαουδική Αραβία.

«Ακόμη και οι αχινοί που καλλιεργούμε για ερευνητικούς σκοπούς στα ενυδρεία μας στο Διαπανεπιστημιακό Ινστιτούτο [για Θαλάσσιες Επιστήμες στο Εϊλάτ] και οι αχινοί στο Θαλάσσιο Πάρκο Υποβρύχιου Παρατηρητηρίου στο Εϊλάτ, προσβλήθηκαν από την ασθένεια και πέθαναν, πιθανώς επειδή το παθογόνο εισήλθε τα συστήματα άντλησης», είπε ο Bronstein.

Μέσα σε δύο ημέρες από τη μόλυνση του παρασίτου, ένας υγιής αχινός γίνεται σκελετός με τεράστια απώλεια ιστού. Ενώ ορισμένα πτώματα ξεβράζονται στην ξηρά, οι περισσότεροι αχινοί καταβροχθίζονται ενώ πεθαίνουν και δεν μπορούν να αμυνθούν, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάδοση της μετάδοσης από τα ψάρια που τους λεηλατούν.

«Όπως και με το COVID-19, σε αυτό το σημείο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί – θα εξαφανιστεί αυτή η επιδημία από μόνη της ή θα παραμείνει μαζί μας για πολλά χρόνια και θα προκαλέσει μια δραματική αλλαγή στους κοραλλιογενείς υφάλους;» είπε ο Μπρονστάιν.

Μια επείγουσα έκθεση που περιγράφει την κατάσταση υποβλήθηκε στην Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ και εξετάζονται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση του κοραλλιογενούς υφάλου. (ANI/TPS)

 

Πηγή: Ert.gr