Ν. Δένδιας: Η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό

Ο Ν.Δένδιας απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς περί απάνθρωπης συμπεριφοράς της Ελλάδας έναντι των μεταναστών.

imagew 27 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Απάντηση στις πρόσφατες αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από την Ρώμη, όπου βρίσκεται για σειρά επαφών.

«[Η] Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σε δήλωσή του, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς περί απάνθρωπης συμπεριφοράς της Ελλάδας έναντι των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της δήλωσής του για τις σημερινές αναφορές που έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών.

«Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, και θα τηλεφωνήσω στον φίλο μου και ομόλογό μου [τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών] για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος Υπουργός. Όμως θέλω να είμαι σαφής. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ευρύτερα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Στέφανι Τούρκο Γουίλιαμς, εξηγώντας ότι είχαν μια εκτενή συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη σήμερα.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του World Food Programme και θα του εγχειρίσει επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές στο λιμάνι της Βεγγάζης. «Έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη», ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συναντηθεί με 35 Πρέσβεις Αφρικανικών, Νοτιοαμερικανικών και Ασιατικών χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ελλάδας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.