ΝΑΣΑ: Ελληνικό όνομα στη νέα αποστολή της στη Σελήνη

NASA ΝΑΣΑ, ΣΕΛΗΝΗ

Τιμώντας την ελληνική μυθολογία, όπως συνηθίζει να πράττει εδώ και δεκαετίες, η ΝΑΣΑ επέλεξε ξανά μια θεά του Ολύμπου για να ονομάσει τη νέα της ιστορική αποστολή, η οποία θα επιστρέψει στο φεγγάρι μετά από μισό αιώνα και θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη.

Η Αρτεμις

“ΑΡΤΕΜΙΣ: Η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά του Φεγγαριού. Τώρα, αυτό θα είναι το όνομα της αποστολής #Moon2024 για επιστροφή αστροναυτών της ΝΑΣΑ στην επιφάνεια του φεγγαριού μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας” γράφει η ΝΑΣΑ στο τουίτερ της.

Οντως, ως θυγατέρα του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η Αρτεμις έχει το πλέον κατάλληλο όνομα για την νέα αποστολή στο φεγγάρι, η οποία θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα εξερευνήσει τη Σελήνη.

“Πενήντα χρόνια μετά τον Απόλλωνα, το πρόγραμμα Αρτεμις θα μεταφέρει τους επόμενους αστροναύτες στη Σελήνη και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης”, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ηταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969.

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Πρόεδρος Τραμπ έθεσε ενώπιον της την πρόκληση να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024 χρονολογία που εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι η τελευταία χρονιά του στη διακυβέρνησης της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τραμπ υπέγραψε την Οδηγία για την Πολιτική Διαστήματος 1, η οποία ζητεί από τη ΝΑΣΑ να ξαναστείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για “μακροπρόθεσμη εξερεύνηση και χρήση” και αποστολές σε άλλους πλανήτες.

Για το τολμηρό αυτό νέο ξεκίνημα, η ΝΑΣΑ συνεργάζεται με πολλά ερευνητικά κέντρα και κυρίως με ιδιωτικές εταιρείες.

Μόνιμη θα είναι αυτή τη φορά η βάση στο φεγγάρι

Στόχος είναι να επιστρέψουμε ως ανθρωπότητα στο φεγγάρι και να παραμείνουμε εκεί μόνιμα , δήλωσε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζιμ Μπράιντενστιν. Ανάμεσα στους πολλούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η ρομποτική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

Όπως ανέφερε, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά θα εργάζονται και θα διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μόνιμη βάση που θα ιδρυθεί και με τη βοήθεια διαστημοσυσκευών και τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Πολύ μεγάλης σημασίας, είπε, είναι να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του φεγγαριού, γιατί στόχος μας είναι αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη.

Με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών του φεγγαριού και με τις νέες τεχνολογίες που θα αναπτύξουμε θα έχουμε πλέον τις βάσεις για να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Αρη και να ιδρύσουμε και εκεί μια ανθρώπινη αποικία.

Η αποστολή ανθρώπων στον Αρη, είπε, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΝΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Αρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα σχέδιά μας για διαστημική εξερεύνηση, είπε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ, αποτελούνται από τρία μέρη. Το πρώτο είναι η χαμηλής τροχιάς παρουσία μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το δεύτερο είναι η επιστροφή στο φεγγάρι και το τρίτο και κυριότερο είναι η μετάβαση στον Αρη.

Χρειαζόμαστε μια μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους, εκτός του πλανήτη μας, και θα αρχίσουμε με το φεγγάρι και μετά τον Αρη, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ