Νέες προκλήσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία: «Κλείσαμε μια πληγή»

Την Αγία Σοφία επαναφέρει στο επίκεντρο των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν

b erdogan ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Ερντογάν

Την Αγία Σοφία επαναφέρει στο επίκεντρο των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πεδία που έχει βρεθεί στον πυρήνα των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με σειρά αναρτήσεών του αναφέρθηκε στο ζήτημα, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για «επεκτατικές βλέψεις», με αφορμή ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την επέτειο της Άλωσης στην Κωνσταντινούπολης.

«Το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με ωμές ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη» πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Επιμονή Τσαβούσογλου για 16 νησιά

H Αγκυρα ανέβασε κι άλλο τους τόνους στα ελληνοτουρκικά χθες, Τρίτη, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε χάρτες και αποκάλυψε τα νησιά που η Τουρκία σχεδιάζει να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων από 16 νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελλόριζο.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» τόνισε ότι «είναι αδύνατον να θεωρήσουμε αυτά τα νησιά ξέχωρα από την ασφάλεια των Δαρδανελλίων και της Κωνσταντινούπολης». Ο κ. Τσαβούσογλου αφού αναφέρθηκε στις δύο επιστολές που έχει στείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι «αυτά τα νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Και οι δύο Συνθήκες έχουν έναν όρο: Η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Δεν θα τοποθετήσει όπλα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει το καθεστώς αυτών των νησιών. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει τα όπλα από αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, αρχίζει η συζήτηση για την κυριαρχία». Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που ακολούθησε επεκτατική πολιτική. Υποβαθμίζει το ζήτημα του καθεστώτος των νησιών, το παραβιάζει. Είναι ξεκάθαρο στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες είναι αρκετά ξεκάθαρες. Επομένως, λέμε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα θέσουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών. Είναι πολύ ξεκάθαρο στην επιστολή μας».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν η Αγκυρα τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τόνισε πως αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή η Αθήνα προσπαθεί να εμποδίσει την προμήθεια διάφορων οπλικών συστημάτων, τα οποία θέλει να αγοράσει η Τουρκία. «Δηλαδή θα λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη ψέματα και συκοφαντίες κατά της Τουρκίας σε κάθε πλατφόρμα και για προϊόντα που θέλει να αγοράσει η Τουρκία… Δεν έχουμε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Θα πάτε να πιέσετε στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού εναντίον της (Τουρκίας). Τώρα, πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ενημέρωση Σολτς, στήριξη από Μακρόν

Χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωινή συνάντησή τους χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και για την επιθετική ρητορική της Αγκυρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη στήριξη στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή και για την ενεργειακή κρίση.


Σθεναρή δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έκανε εξερχόμενος από τη σύνοδο, εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας –τις νόμιμες ανησυχίες της– και καταδίκασε τις δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω να εκφράσω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

Μητσοτάκης: Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί

Δεύτερο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ρότερνταμ, στο οποίο μετέβη απευθείας από τις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας θα τιμωρηθεί σκληρά».

Απαντώντας ουσιαστικά σε όσα προκλητικά δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη φιέστα για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας δεν θα ανεχθεί «καμία νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, που βασίζεται στις φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών», για να προσθέσει: «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο». Σε άλλο σημείο μάλιστα της ομιλίας του, αναφερόμενος μεν στην Ουκρανία, αλλά φωτογραφίζοντας και την Τουρκία χρησιμοποίησε τη φράση πως «όποιος νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ» τότε θα λάβει «σαρωτική απάντηση».

kathimerini.gr