Νέο άλμα στην τιμή πετρελαίου και στην τιμή φυσικού αερίου

Σε ποιες τιμές έχουν φτάσει

imagew 4

Νέο άλμα πραγματοποιούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου την Τρίτη με το αμερικανικό αργό να καταγράφει νέα υψηλά επίπεδα από τον Ιούνιο του 2014, ενώ άλμα κατά 30% πραγματοποιεί η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν εντός της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ενισχυόταν γύρω στις 19.30 ώρα Κύπρου κατά 8,79% ή 8,50 δολάρια, στα 106,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε αύξηση 10% ή 9,50 δολάρια, στα 105,26 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το CNBC, το αμερικανικό αργό άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 106,5 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο του επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014, ενώ το Μπρεντ ανήλθε μέχρι τα 107,26 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε την Τρίτη να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα παγκόσμια αποθέματα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν ορισμένοι από τους τρέχοντες περιορισμούς εφοδιασμού.

«Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί την πλήρη προσοχή μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ. «Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία σε ένα εύθραυστο στάδιο ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αντιπροσωπεύει το 4% των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης που διατηρούν τα μέλη του ΔΟΕ συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Η συντονισμένη αυτή δράση είναι μόλις η τέταρτη στην ιστορία του ΔΟΕ.

Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Αμστερνταμ), συμβόλαια Απριλίου, πραγματοποιεί άλμα κατά 30,33%, στα €128,50 την Μεγαβατώρα, ενώ ξεκίνησε την διαπραγμάτευση στα €99 τη Μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπεν αλ-Ναχιάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισαν την ανάγκη “διατήρησης της σταθερότητας” της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συζήτησαν για την ουκρανική κρίση και την ενέργεια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων WAM.

Πηγή: KYΠΕ