Ο άνδρας που πούλησε το 10% της Apple για 800 δολάρια

Και δεν έχει μετανιώσει

accidente ecuador 2 72 Apple, Marketing

Πριν από κάποιες ώρες, η Apple έγινα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έφτασε σε αξία τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό όχι απλά τεράστιο αλλά και από πολλούς αδύνατο να πιαστεί. Η Apple έχει καταφέρει να κάνει ένα μοναδικό marketing στα προϊόντα της και μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα να φτάσει εκεί που είναι σήμερα.

Φανταστείτε να είχατε σήμερα το 10% των μετοχών της; Αυτό θα σήμαινε πως θα είχαν αξία 300 δισεκατομμύρια. Το λες και εξωπραγματικό. Ένας άνδρας όμως μάλλον χτυπάει ακόμα το κεφάλι του. Γιατί κάποια στιγμή το είχε το 10% και το αντάλλαξε με πολύ λίγα λεφτά. Πρόκειται για τον 87χρονο σήμερα και σχετικά άγνωστο τρίτο συνιδρυτή της εταιρείας. Τον Ronald Wayne.

To 1976 o Steve Jobs ήταν 21 ετών και ο συνονόματος Wozniak 25. Ο Ronald Wayne τότε έγινε μέλος της εταιρείας ώστε στα 42 του να εποπτεύει τις κινήσεις των «μικρών» αλλά και να ασχοληθεί με την μηχανολογία. Σε αντάλλαγμα πήρε το 10% της τότε εταιρείας.

Τον Απρίλιο εκείνου το έτους έκατσε στην γραφομηχανή του και έγραψε σε χαρτί τις αρμοδιότητες του καθένα. Σχεδίασε και το πρώτο λογότυπο της Apple, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για περίπου έναν χρόνο, πριν αντικατασταθεί με το γνωστό σε όλους μας σημερινό λογότυπο.

Ωστόσο, φοβήθηκε πως όλα τα χρέη που μπορεί να προέκυπταν θα βάρυναν τον ίδιο προσωπικά. Ο Jobs είχε πάρει ήδη δάνειο 15 χιλιάδων δολαρίων για να αγοράσει προμήθειες ώστε να εκπληρώσει το πρώτο συμβόλαιο της Apple με την The Byte Shop, ένα μαγαζί του Σαν Φρανσίσκο που είχε παραγγείλει 100 υπολογιστές. Αλλά η Byte Shop ήταν γνωστή για τα φέσια και της καθυστερήσεις και ο Wayne φοβόταν ότι η Apple δεν θα έβγαζε τα λεφτά του δανείου.

Οι Jobs και Wozniak ήταν νέοι και απένταροι, ενώ ο ίδιος είχε περιουσία, με κυριότερο ένα σπίτι και φοβόταν ότι θα το χάσει αν η συμφωνία χαλούσε. 12 ημέρες μετά την αρχική τους συμφωνία, ο Wayne έβγαλε το όνομα του από τα κατάστιχα και πήρε 800 δολάρια ως αντάλλαγμα για το ποσοστό των μετοχών του. Εξαιρετική κίνηση…

Μπορούσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αλλά δεν πήρε το ρίσκο όταν έπρεπε. Και μάλιστα έχει δηλώσει ότι δεν έχει μετανιώσει για αυτή του την απόφαση όπως δήλωσε στο Business Insider. «Θα κατέληγα στο τμήμα του αρχείου να ανακατέβω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια».

Αισθανόταν ότι δεν ταίριαζε, ότι βρισκόταν «στη σκιά πνευματικών γιγάντων», όπως είπε στο Cult of Mac. «Ήμουν 40 και ήταν στα 20 και κάτι. Ήταν ανεμοστρόβιλοι, ήταν σαν να είχα πιάσει μια τίγρη από την ουρά. Αν είχα μείνει θα ήμουν ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο».

Μετάνιωσε βέβαια κάτι. Είχε κρατήσει το αρχικό του συμβόλαιο με την Apple το 1976. Και την δεκαετία του ’90, το πούλησε για 500 δολάρια. «Είχα αυτό το συμβόλαιο με την Apple και καθόταν μέσα στη σκόνη και σκέφτηκα ‘Γιατί το κρατάω;’». Σύμφνα με το «The Filthy Rich Guide», το 2011 αυτό το συμβόλαιο θα κόστιζε 1,59 εκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό ο Wayne θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αντάλλαξε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια με 1.300 δολάρια.