Πίεση, ρουτίνα, καθημερινότητα. Πολλές είναι οι στιγμές που το άγχος μας κυριεύει και νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κι όμως. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ίσως και τα πάντα αν προσπαθήσουμε πολύ!
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα επαγγέλματα μπορεί να υποφέρουν από κόπωση, στρες, κατάθλιψη και άγχος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλούνται από το σύνδρομο της εργασιακής εξάντλησης, ή «burnout» όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται.
Το burnout είναι μία κατάσταση την οποία αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και την περιγράφει σαν ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες το οποίο ο εργαζόμενος δεν διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο. Το burnout μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγικότητα αλλά και να διαιωνίζει το αίσθημα του στρες ή του άγχους.
Όμως, κάποιοι καταφέρνουν να διαχειριστούν το άγχος μίας απαιτητικής δουλειάς καλύτερα από άλλους. Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, για παράδειγμα, ήταν πεπεισμένος ότι δεν πάθαινε ποτέ burnout, ακόμα και όταν διοικούσε την εταιρεία που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης.
Ο Γκέιτς είχε κιόλας ιδρύσει την Microsoft έως τα 20 του χρόνια. Το 1984, σε ηλικία 28 ετών, είπε στο NBC ότι η Microsoft θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια σε τζίρο εκείνη τη χρονιά.
Όμως ήταν σίγουρος ότι όλα αυτά δεν θα έπεφταν πολύ βαριά στους ώμους του. Όταν τον ρώτησαν γιατί το πιστεύει αυτό, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική στη Microsoft.
«Η δουλειά την οποία κάνουμε… Δεν είναι ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα όλη μέρα. Πηγαίνουμε στα γραφεία μας και σκεφτόμαστε νέα προγράμματα, συναντιόμαστε στις συσκέψεις, βγαίνουμε έξω για να δούμε τους τελικούς χρήστες, μιλάμε με τους πελάτες. Υπάρχει τόσο πολλή ποικιλία και πάντα υπάρχουν νέα πράγματα που συμβαίνουν. Και δεν νομίζω ότι θα έρθει ποτέ μία στιγμή όπου αυτό θα μπορούσε να είναι βαρετό», είχε πει.
Και δεν είχε άδικο. Η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986 και εκείνος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Τι μπορείτε να αντιγράψετε από τον Μπιλ Γκέιτς
Ασφαλώς η περίπτωση του Μπιλ Γκέιτς δεν είναι συνηθισμένη. Όμως το μυστικό για να γλιτώσει ένας εργαζόμενος το burnout είναι να αποφεύγει τη ρουτίνα, να βρίσκει νέα projects και να θέτει προκλήσεις για τον εαυτό του. Υπάρχουν επίσης και κάποια προειδοποιητικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι πλησιάζετε στο burnout.
Η Christina Maslach, καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of California, Berkeley, έχει δημιουργήσει το Maslach Burnout Inventory, που είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο εργαλείο για τη μέτρηση του burnout.
Το εργαλείο αυτό παρακολουθεί τρεις ενδείξεις του burnout: Την εξάντληση, την έλλειψη κινήτρου και τις κακές επιδόσεις στη δουλειά. Εάν κάποιος θέλει να ξεπεράσει την εργασιακή εξάντληση, οι ειδικοί συστήνουν να βρει χρόνο για σωματική άσκηση, να βελτιώσει τον ύπνο του, να μιλήσει με ανθρώπους από το εργασιακό του περιβάλλον (φίλους ή προϊστάμενους) και να μοιραστεί το πώς νιώθει.
Πηγή: skai.gr
Λευκωσία Παπαγεωργίου Αναστασία Λεωφ. Σταυρού 56, 7Α Στρόβολος 22498307 Μουρούζη Πολυκάρπου Άννα Ανδρέα Αβρααμίδη 23…
Λευκωσία Σαριμπέκοβα Κριστίνα Διγενή Ακρίτα 42, Ενορία Αγ. Βασιλείου Στρόβολος 22270277 Αθανασιάδου Δέσποινα Λεωφ. Αθαλάσσας…
Λευκωσία Παστελλίδου Άντρη Ιφιγένειας 76 Στρόβολος 22378880 Κίτσα Μαρίνα Λεωφ. Κυρ. Μάτση 21Γ & Σάμου…
Σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου έχουν προκύψει, μετά την…
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιθεώρησε το πρωί της Παρασκευής την περιοχή της κατεχόμενης Μιας…
Πρόνοια για υποχρεωτική πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης πριν από την καταχώριση αγωγής στο δικαστήριο οποιασδήποτε αστικής…