Ο Χαβιέ Μαρίας, ο μεγάλος Ισπανός μυθιστοριογράφος απεβίωσε στα 70 του

Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, Tomas Nevinson, κέρδισε τον Ιούνιο το βραβείο Gregor Von Rezzori

b xavier kathi

Ο Χαβιέ Μαρίας, ο μεγάλος Ισπανός μυθιστοριογράφος που πέθανε την Κυριακή στα 70 του από πνευμονία, είπε ότι ποτέ δεν ήξερε τι θα συνέβαινε στα βιβλία του και θα το ανακάλυπτε ενώ έγραφε.

 

Ο Μαρίας θεωρήθηκε επανειλημμένα φαβορί για να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Μεταφραστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του All Souls, Tomorrow in the Battle Think on Me and Berta Isla, ο Μαρίας είπε ότι έγραψε χωρίς χάρτη αλλά με πυξίδα: «Δεν είναι ότι δεν ξέρω πού πάω, απλώς δεν ξέρω ποιον δρόμο να πάρω.Ξεκινάω χωρίς να ξέρω πολλά για το τι θα πω, δεν αλλάζω τίποτα από τα μυθιστορήματά μου, όπως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα στο παρελθόν μας», είχε πει.

 

Περιοχές σκότους και σκιάς, πράγματα που έμειναν ανείπωτα, η αδυναμία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους πιο κοντινούς μας, ήταν στο επίκεντρο της γραφής του. Καθολικά θέματα όπως ο γάμος, η προδοσία, η αγάπη και τα μυστικά έπαιρναν πάντα ένα νέο, μερικές φορές, ανησυχητικό, φως.

 

Γιος του φιλοσόφου Χουλίαν Μαρία και της δασκάλας Ντολόρες Φράνκο, εγγονής του σκηνοθέτη Χεσούς Φράνκο, ο Χαβιέ Μαρίας γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1951 στη Μαδρίτη. Η διανοούμενη οικογένειά του είχε εναντιωθεί στον δικτάτορα Φράνκο.

 

Ο Χαβιέ πέρασε μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την παιδική του ηλικία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δίδασκε ο πατέρας του. Είχε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Comptulense της Μαδρίτης και δίδαξε για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μετέφρασε από τα αγγλικά στα ισπανικά σημαντικούς συγγραφείς, από τον Τόμας Χάρντι στον Τζόζεφ Κόνραντ, και από τον Γέιτς στον Στίβενσον.

 

Από το ντεμπούτο του το 1971 με το Los Dominios del Lobo ήταν σαφές ότι του άρεσε να πειραματίζεται, ξεφεύγοντας από την ισπανική λογοτεχνική παράδοση. Το βιβλίο ακολούθησε το Voyage Along the Horizon και το 1978 το El Monarca del Tiempo.

 

Τα μυθιστορήματά του περιλαμβάνουν A Heart So White, The Infatuations, The Bad Begins. Μεγάλη διεθνή αναγνώριση υπήρξε με το All Souls του οποίου πρωταγωνιστής είναι ένας Ισπανός καθηγητής στην Οξφόρδη, με το Shakespearean Tomorrow in the Battle Think on Me στο οποίο ένας συγγραφέας φαντασμάτων επισκέπτεται μια παντρεμένη γυναίκα με την οποία έχει σχέση και εκείνη πεθαίνει ξαφνικά στην αγκαλιά του, και το Your Face Tomorrow.

 

Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, Tomas Nevinson, κέρδισε τον Ιούνιο το βραβείο Gregor Von Rezzori.

 

Έλαβε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένων των Rómulo Gallegos, Prix Femina Etranger και πολλά βραβεία στην Ιταλία όπως το Premio Internazionale Bottari Lattes Grinzane και το Nonino.

ΚΥΠΕ