Ο δύσκολος στόχος του δίχρονου αγοριού που έκανε 40 τσιγάρα τη μέρα (vid)

hidofhob ΠΑΙΔΙ, τσιγάρο

«Είχε φτάσει στο σημείο να κλαίει και να ικετεύει και όταν δεν είχε έκλαιγε και τραβούσε τα μαλλιά του»

Το γύρω του κόσμου έχει κάνει η περίπτωση του δίχρονου αγοριού από το Σουκαμπούμι της Ινδονησίας που έφτασε στο σημείο να καπνίζει σχεδόν δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα.

Έπειτα από παρέμβαση της τοπικής κυβέρνησης, το μικρό αγόρι προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα αν και η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αφού όποτε ξεφεύγει της προσοχής της μητέρας του καπνίζει τα αποτσίγαρα που βρίσκει στο δρόμο.

«Ο Ράπι σταμάτησε να καπνίζει και παίζει περισσότερο με τα παιχνίδια του. Είμαι πολύ χαρούμενη», αναφέρει η 35χρονη μητέρα του Μαριάτι η οποία ήταν αυτή που του αγόραζε τσιγάρα για να μην καπνίζει τις γόπες που έβρισκε στο δρόμο.

«Από το υπουργείο υγείας μου είπαν πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά πως μπορώ να αλλάξω αυτό που του αρέσει; Όταν ήμουν στη δουλειά έβγαινε έξω και έβρισκε τσιγάρα στο δρόμο», αναφέρει. «Είχε φτάσει στο σημείο να κλαίει και να ικετεύει για τσιγάρα και όταν δεν είχε αφηνίαζε, έκλαιγε και τραβούσε τα μαλλιά του».

Από τότε που ξεκίνησε το τσιγάρο δεν έχει υποβληθεί σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Το τελευταίο διάστημα πάντως παρουσιάζει κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, όπως αναφέρει η μητέρα του: «Τις προάλλες είχε πυρετό και το σώμα του ήταν μια ζεστό και μια κρύο. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί».

Όπως αναφέρει στη Daily Mail o καθηγητής ιατρικής Κόλιν Μέντελσον, «μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η νικοτίνη προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο.

Μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμα προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη συναισθηματική ανάπτυξη και άλλες διανοητικές λειτουργίες. Όλα τα άλλα συμπτώματα -καρδιακές παθήσεις, ασθένειες των πνευμόνων, καρκίνος- θα εμφανιστούν σε πολύ μικρότερη ηλικία. Επιπλέον, όσο πιο νέα τα παιδιά ξεκινούν το κάπνισμα, τόσο πιο εξαρτημένα γίνονται. Οπότε ο μικρός θα εθιστεί στη νικοτίνη και θα είναι πολύ πιο επιρρεπής σε άλλους εθισμούς».

Η Ινδονησία συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ υψηλό αριθμό καπνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό, στον κόσμο. Σημειώστε δε ότι οι καπνιστές κάτω των 18 αγγίζουν το 9%.