Στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετονομάσει τη χώρα από «Turkey» σε «Turkiye» εστιάζει ο Jeri Clausing, ανεξάρτητος ταξιδιωτικός συντάκτης, σε άρθρο που δημοσίευσε στο ταξιδιωτικό περιοδικό AFAR.
Ο τούρκος πρόεδρος, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το είπε και το έκανε θέλοντας να βάλει τέλος στη παρεξηγημένη συνωνυμία που συνέδεε το διεθνές όνομα της χώρας με το κατά τα άλλα συμπαθές πτηνό, τη γαλοπούλα…
Επειδή δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί την αλλαγή του ονόματος του πτηνού, αποφάσισε να αντικαταστήσει το «Turkey» με το «Turkiye», όπως ονομάζεται στα τουρκικά η χώρα. Κάπως έτσι άρχισε τη διαδικασία της μετονομασίας, από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες και τα επίσημα έγγραφα του κράτους.
«Η λέξη ‘Turkiye’ αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η τουρκική προεδρία.
Σε σχετικό άρθρο, το ΤRT υποστήριζε πως η επιχείρηση του εθνικού branding μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, είτε για να ξεπεράσει τα κλισέ, είτε να παρουσιάσει μια πιο θετική εικόνα ή ακόμα και για την πολιτική.
Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους «Türkiye» από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1923, και δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ Turkey και Turkiye, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η Türkiye θα παραμείνει, εξηγεί ο Jeri Clausing.
Σχεδόν 100 χρόνια αφότου έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία, η χώρα που έγινε ευρύτερα γνωστή παγκοσμίως με το δυτικό της όνομα «Turkey» οδεύει για να διεκδικήσει εκ νέου νέα «ταυτότητα» στην παγκόσμια σκηνή.
Όπως επισημαίνεται, ο Ερντογάν έδωσε μεταξύ άλλων εντολή όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα να φέρουν την ετικέτα «Made in Türkiye», κάτι που κάνουν πολλές εταιρείες από τότε που ο Σύνδεσμος Τούρκων Εξαγωγέων κάλεσε τα μέλη του να κάνουν την αλλαγή, το 2000.
Κάποια ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η αλλαγή ονόματος γίνεται απλώς για να «ξεχωρίσει» από τη γαλοπούλα. Οι πολίτες, πάντως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά.
Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους Türkiye (που προφέρεται σχεδόν το ίδιο με τη λέξη Turkey αλλά με ένα απαλό «e» στο τέλος) από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1923, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι έκαναν αστεία, χαρακτηρίζοντάς την περισσότερο ως συμβολικό -αλλά αναποτελεσματικό- αντιπερισπασμό, καθώς ο τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2023 εν μέσω εκτεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Ανεξάρτητα από τα κίνητρα, η Τουρκία πάντως δεν είναι η πρώτη χώρα που αλλάζει το όνομά της. Ορισμένες χώρες το έχουν κάνει για πολιτικούς λόγους, άλλες για λόγους σαφήνειας, και άλλες -όπως η Τουρκία- απλώς για την ευρύτερη αναγνώριση της αυθεντικής τους ταυτότητας.
Δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ της Turkey και της Τurkiye και της απουσίας οποιωνδήποτε σημαντικών πολιτικών ή κυβερνητικών αλλαγών πίσω από τη μετατόπιση -καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου- μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα παραμείνει Turkiye.
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας μας προσκαλεί να υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα στο Παραλίμνι με Κωνσταντίνο…
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, καταχωρήθηκε σήμερα υπόθεση εναντίον ανήλικου, ηλικίας 16 ετών, που φέρεται…
Μεγάλο μέρος του νότιου τερματικού σταθμού (South Terminal) του αεροδρομίου Gatwick εκκενώθηκε το πρωί της…
Η κορυφαία πλατφόρμα ακινήτων της Τουρκίας «HepsiEmlak.com» θα λειτουργεί πλέον και στο κατοχικό καθεστώς, γράφει…
Μια σπουδαία συγγραφέας έρχεται ξανά στο ΚΕΠΑ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ! Την προσεχή Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, η…
Δύο νέες γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προγραμματίζει η κοινοπραξία Exxon…