Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Όλες οι πληροφορίες

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer και BioNTech στην ευρωπαϊκή αγορά και η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει τη σύσταση του ΕΜΑ τις επόμενες ώρες.

Για “αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους”, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ίδια δήλωσε ότι ο ΕΜΑ ανακοίνωσε την θετική του επιστημονική γνώμη για το εμβόλιο των BioNTech και Ρfizer και “τώρα όλοι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αναμένω απόφαση της Κομισιόν μέσα στη μέρα”, σημείωσε η Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα ο Emer Cooke, διευθύνων σύμβουλός του ΕΜΑ δήλωσε ότι “η επιστημονική γνώμη του EMA ανοίγει το δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου COVID19 στην ΕΕ με τις αντίστοιχες διασφαλίσεις, ελέγχους και υποχρεώσεις”.

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασύγκριτης κινητοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να συγχαρώ και να αναγνωρίσω την ακούραστη δουλειά πίσω από τα παρασκήνια μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη και των συναδέλφων μου στον EMA που συμμετείχαν στην αξιολόγηση”, τόνισε.

“Αυτή είναι η στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19”, τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και σημείωσε ότι “τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως”.

Την ίδια ώρα χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της IPCR, της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ με εκπροσώπους των κρατών μελών.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα τελευταία εθνικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πρόσφατης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, κυρίως όσον αφορά τις μεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων και φορτίου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ECDC παρουσίασε τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους για ταχεία δράση προς μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ σε σχέση με μέτρα που εφαρμόζονται στις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησαν οδηγίες από την Κομισιόν. Δεδομένης της εμπειρίας στην αρχή της πανδημίας, τα κράτη μέλη τόνισαν επίσης τη σημασία της διατήρησης των συνόρων ανοικτών εντός του χώρου Σένγκεν. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τα κράτη μέλη είναι το ζήτημα του επαναπατρισμού πολιτών και νόμιμων κατοίκων που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή

Μια θλιβερή λεπτομέρεια έγινε γνωστή τη Δευτέρα, λίγη ώρα μετα την επιβεβαίωση του θανάτου του…

20 Μαΐου, 2024

FliRT: Ανησυχία για παραλλαγές της Covid – Εξαπλώνονται σε ΗΠΑ-Βρετανία

Νέες παραλλαγές της Covid εξαπλώνονται ανά την υφήλιο, πυροδοτώντας ανησυχίες στους ειδικούς για αύξηση των…

20 Μαΐου, 2024

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024