Ο ΟΗΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας να αλλάξει το όνομά της σε «Turkiye»

00f05faf65716b25103a2dcb373d6b04 Τουρκία

O ΟΗΕ αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας να αλλάξει το όνομά της σε Turkiye, δήλωσε εκπρόσωπος του παγκόσμιου οργανισμού. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι η αλλαγή τέθηκε σε ισχύ αμέσως τη στιγμή που ο παγκόσμιος οργανισμός έλαβε επιστολή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον αρχηγό του ΟΗΕ με αίτημα να αλλάξει το όνομα της χώρας. μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε ότι η αλλαγή στην ορθογραφία υιοθετήθηκε ως μέρος των βημάτων που στοχεύουν στην αύξηση του κύρους της χώρας στη διεθνή σκηνή. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει την επίσημη υποβολή της επιστολής στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την Τρίτη.

«Μαζί με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών μας, καταφέραμε να προετοιμάσουμε ένα καλό έδαφος για αυτό. Δώσαμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, χώρες να δουν αυτή την αλλαγή στη χρήση του «Türkiye»», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu.

Η πρωτοβουλία να χρησιμοποιηθεί το ξένο όνομα της χώρας ως «Tüurkiye» σε εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 με διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.