Ο περίεργος τρόπος που ονομάζονται οι πιο καταστροφικοί τυφώνες

Τυφώνας «Harvey», τυφώνας «Katrina», κυκλώνες «Irma», «Sandy» και «Bola». Αυτά είναι τα ονόματα μερικών ακραίων καιρικών φαινόμενων που προκάλεσαν καταστροφές και στοίχησαν τη ζωή κατοίκων. Γιατί όμως τους δίνουμε ονόματα και από πού τα παίρνουμε;

Μέχρι το 2015, διάφορα Ευρωπαϊκά πρακτορεία και μετεωρολόγοι έδιναν τα δικά τους ονόματα σε ισχυρές καταιγίδες και διατηρούνταν. Ο δημοφιλής Ιρλανδός μετεωρολόγος Deric Hartigan χρησιμοποιούσε-για παράδειγμα-τα δικά του ονόματα, ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούσαν ένα ανεπίσημο ονομαστικό καθεστώς από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Free στο Βερολίνο, το οποίο «βαφτίζει» όλα τα φαινόμενα-μεγάλα ή μικρά από το 1954.

Η απόφαση του να δίνουμε στις καταιγίδες επίσημα ονόματα, καθιερώθηκε μετά την καταστροφική καταιγίδα τον Οκτώβριο του 2013 στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εξαπλώθηκε και προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων κατά μήκος της Ευρώπης. «Το να μην έχουμε ένα ενιαίο αξιόπιστο σύστημα προκαλούσε μπέρδεμα, με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα για να περιγράψουν τις ίδιες καταιγίδες». Τα πρακτορεία ανησυχούσαν, για καλό λόγο, ότι αυτό το μπέρδεμα θα έκανε τις σημαντικές καιρικές προβλέψεις, λιγότερο αποτελεσματικές.

Το 1953 οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χρησιμοποιούν γυναικεία ονόματα για τους τυφώνες. Η χρήση μόνο γυναικείων ονομάτων φαίνεται να προέρχεται από ένα καταθλιπτικά σεξιστικό αστείο για τους τυφώνες και τη γυναικεία νοοτροπία που ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς. Το 2014, μια ομάδα γυναικών ερευνητών ανακάλυψε ότι οι καταιγίδες με γυναικεία ονομασία προκάλεσαν περισσότερους θανάτους από αυτές που είχαν αντρικά ονόματα. Για παράδειγμα, η περιβαλλοντική διαταραχή στην Ανταρκτική, Μέλμπα, πήρε το όνομά της από την Αυστραλέζα σοπράνο Nellie Melba.

Ο Αυστραλός κυβερνητικός μετεωρολόγος Clement «Wet» Wragge, ήταν πιθανός ο πρώτος άνθρωπος που έδωσε στις καταιγίδες ανθρώπινα ονόματα, αλλά δεν ήταν εκείνος ο πρώτος που ονόμασε τις καιταιγίδες γενικότερα. Υπάρχουν έγγραφα και στοιχεία καταιγίδων που σημειώθηκαν πριν το 1860 και έπαιρναν το όνομα των περιοχών που έπλητταν περισσότερο, την ημέρα που ξεκινούσαν ή τα ονόματα των πρώτων θυμάτων.

 

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024