Κοσμος

TIMES: Ο Πούτιν έστειλε πυρηνικά υποβρύχια στον βόρειο Ατλαντικό

Τι γράφουν οι Times

Μόλις ώρες μετά από την εντολή του να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ειδική» κατάσταση ετοιμότητας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ρωσικά υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές το καθένα στο βόρειο Ατλαντικό, αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιτελείς του βρετανικού ναυτικού εξέλαβαν αυτή τη ρωσική εξόρμηση εγγύτερα στις ευρωπαϊκές ακτές ως «επίδειξη και προειδοποίηση» παρά ως πραγματική απειλή.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, τα υποβρύχια επέστρεψαν στη Ρωσία λίγο αργότερα και έτσι αποκαταστάθηκαν τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας. Έκτοτε, πάντως, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας παρακολουθούν πιο στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου.

Οι Times αναφέρουν πως ενώ η χρήση «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία σαν αυτά που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια εξακολουθεί να θεωρείται «αδιανόητη», ορισμένοι αναλυτές λένε πως μπορούν να φανταστούν σενάρια χρήσης μικρότερης εμβέλειας και λιγότερης ισχύος «τακτικών» πυρηνικών όπλων.

Όπως εξηγείται, ένα τακτικό πυρηνικό όπλο μπορεί συνήθως να καταστρέψει έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο θα κατέστρεφε μια ολόκληρη πόλη.

Ειδικοί επισημαίνουν στην εφημερίδα πως αν και το ρωσικό πολεμικό δόγμα προβλέπει την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μετακίνησή τους από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία.

Μεταξύ των ειδικών που μιλούν στην εφημερίδα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ Άντριου Φούτερ, που ειδικεύεται στα πυρηνικά οπλοστάσια. Θεωρεί πως υπάρχουν τρία σενάρια κατά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Πρώτον, η Ρωσία να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ ο καθηγητής Φούτερ σημειώνει ότι αυτό δε μοιάζει να είναι απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.

Τέλος, η Ρωσία ίσως να αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Ρωσία θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι επίκειτο μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024