Κοσμος

Ο Πούτιν προτείνει επαναδιορισμό της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον επαναδιορισμό της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα για τρίτη θητεία σε μια προσπάθεια διασφάλισης της μακροοικονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η 58χρονη Ναμπιούλινα, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Πούτιν, η οποία διορίστηκε αιφνιδιαστικά το 2013, είναι η πρώτη γυναίκα που προεδρεύει ενός από τα πιο σεβαστά θεσμικά όργανα της Ρωσίας. Η τρέχουσα θητεία της λήγει τον Ιούνιο και την Παρασκευή ο Πούτιν ζήτησε από την Κάτω Βουλή να εξετάσει την πρότασή του για επαναδιορισμό της στις 21 Μαρτίου.

«Καθώς η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ευθύνη για τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, ο πρόεδρος μιλά τακτικά με τη Ναμπιούλινα», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ναμπιούλινα είναι αφοσιωμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αντιστεκόμενη στις εκκλήσεις ισχυρών βιομηχάνων και του Υπουργείου Οικονομίας για μείωση των επιτοκίων για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Η τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% την Παρασκευή μετά από μια απότομη αύξηση στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ναμπιούλινα πρόκειται να παρουσιάσει τη νομισματική πολιτική σήμερα το μεσημέρι χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 9,5% στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς το ρούβλι κατρακύλησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ο κόσμος έσπευσε να αποσύρει χρήματα από τις τράπεζες μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Η ρωσική οικονομία εισέρχεται σε μια φάση διαρθρωτικού μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας, η οποία θα συνοδευτεί από μια προσωρινή αλλά αναπόφευκτη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή.

Μια ανεξάρτητη έρευνα αναλυτών που ζητήθηκε από την κεντρική τράπεζα αυτόν τον μήνα προέβλεπε πληθωρισμό 20% και οικονομική συρρίκνωση 8% φέτος, ενώ προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο θα είναι κατά μέσο όρο 18,9%.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη την Παρασκευή, λέγοντας μόνο ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα και ότι αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

Πριν ξεσπάσει η ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα είχε αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 5-6%, εγκαταλείποντας προηγούμενες ελπίδες ότι θα μειωνόταν σε 4-4,5%. Τότε, ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε τον στόχο του 4% στα μέσα του 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024