Ο Πουτζδεμόν αναζητεί «σωσίβιο» και ο Ραχόι του το δείχνει

o poutzdemon psaxnei swsibio kai o raxoi tou to deixnei

Νέο πινγκ πονγκ Μαδρίτης και Βαρκελώνης για την…τύχη του αποπομφθέντα προέδρου της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν.      

Ο Πουτζεμόν κάλεσε το Σάββατο τους Καταλανούς σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της περιφέρειας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της. Και ο Ραχόι μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης του υπέδειξε πως αν θέλει να συνεχίσει τη…δημοκρατική αντίσταση να ετοιμαστεί να πάρει μέρος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. 

Πουτζδεμόν: Θα συνεχίσουμε  να εργάζομαστε για την οικοδόμηση ελεύθερης χώρας    

Ο Πουτζντεμόν, που δεν είχε μιλήσει μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του, κάλεσε σήμερα σε «δημοκρατική» αντίσταση.

«Είμαστε βέβαιοι πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τις νίκες που κερδίσαμε μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στην εφαρμογή του άρθρου 155», δήλωσε ο Πουτζντεμόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας», συνέχισε, σε μια ομιλία με προσεκτική επιλογή των λέξεων, στην οποία δεν φάνηκε να αναγνωρίζει την αποπομπή του.

Ο Πουτζντεμόν εμφανίστηκε δίπλα σε μια καταλανική και μια ευρωπαϊκή σημαία. Στη γραπτή εκδοχή του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε παράλληλα υπογράφει ως «Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) της Καταλονίας».

Η αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και η διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου που αποφασίστηκαν χθες από τη Μαδρίτη «είναι αποφάσεις που αντιτίθενται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες», πρόσθεσε.

Οι Καταλανοί «γνωρίζουν πολύ καλά πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι το κοινοβούλιο που απολύει τον πρόεδρο», είπε και πρόσθεσε πως η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι μια «προσχεδιασμένη επίθεση στη βούληση των Καταλανών».

Το νέο στάδιο στο οποίο εισήλθε η Καταλονία απαιτεί ένα «ακατάβλητο ειρηνικό και πολιτικό πνεύμα», συνέχισε. «Η βούλησή μας είναι να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για να εκτελέσουμε τη δημοκρατική εντολή μας.»

Μαδρίτη: Αν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του ας προετοιμάζεται για τις εκλογές     

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters TV ότι εάν ο Πουτζντεμόν θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα «κάτι που είναι δικαίωμά του, νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές». 

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι εάν ο Πουτζντεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί να ασκήσει αυτή τη δημοκρατική αντίσταση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του ότι η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στις επιταγές του νόμου μετά την απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος της Καταλονίας αρνηθεί να εγκαταλείψει το γραφείο του, η κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και βάση της κοινής λογικής».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εφόσον ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Μέντεθ ντε Βίγο απάντησε ότι στην Ισπανία οι δικαστικές και πολιτικές εξουσίες λειτουργούν αυτόνομα και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Πάντως η ισπανική εισαγγελία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ασκήσει διώξεις για «στάση» σε βάρος του Πουτζντεμόν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο φυλάκισης.

Η κατηγορία είναι μια «απόλυτη ανοησία. Το αδίκημα της στάσης απαιτεί μια δημόσια και βίαιη εξέγερση» προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του καταλανού ηγέτη Ζάουμε Αλόνσο Κεβίγιας.

Η αντιπρόεδρος της Ισπανικής κυβέρνησης στο τιμόνι της Καταλονίας μέχρι τις εκλογές 

Νωρίτερα το Σάββατο η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της Καταλωνίας.

Οπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου η αντιπρόεδρος της ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία τίθεται επικεφαλής της Καταλωνίας.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλες Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Πρώτη κίνηση της Μαδρίτης, λίγες ώρες μετά την άμεση επιβολή της κυριαρχίας της στην περιοχή ήταν να «ξηλώσει» όλους τους υψηλόβαθμούς αστυνομικούς.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ως εκ τούτου και επίσημα  την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. 

 

Πηγή: TheToc