Όλα τα διάσημα θύματα του Ουάινστάιν και οι τρομερές περιγραφές βίας

ta diasima thumata tou ouainstain kai oi perigrafes bias

«Μεγάλωσα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν όλοι οι κανόνες συμπεριφοράς και οι χώροι εργασίας ήταν διαφορετικοί». Η δήλωση ανήκει στον Χάρβεϊ Γουάινστάιν, αρνητικό ήρωα τον ημερών και πρώην μεγάλο αφεντικό του Χόλιγουντ που βλέπει τον εξαγνισμό της κινηματογραφικής βιομηχανίας να περνά μέσα από την εξόντωσή του.

Αυτό που εννοεί καθαρά είναι πως πριν την πολιτική ορθότητα και τον όρο σεξουαλική παρενόχληση, και τη νομική υπόστασή του, ο καθένας αλώνιζε κατά το δοκούν σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο χωρίς καμία επίπτωση, τιμωρία, αντιθέτως, τα θύματα ήταν αυτά σε κάθε περίπτωση αντίστασης απειλούνταν με εξαφάνιση από το κινηματογραφικό τοπίο.

upl59e1d4e70bca0
 

Αυτό είναι το πρώτο που κατήγγειλε η Μίρα Σορβίνο. Ότι η καριέρα της πήγε κατά διαόλου εξαιτίας του εμπάργκο του Γουάινστάιν, με τον οποίο είχε μια πολύ δυσάρεστη συνάντηση στην αρχή της καριέρας της, τον απέκρουσε και εκείνος συστηματικά ήθελε να την εξαφανίσει. Η 50χρονη σήμερα Σορβίνο, κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Πολ Σορβίνο, κάτοχος ενός όσκαρ και μιας χρυσής σφαίρας για την συμμετοχή της στην ταινία του Γούντι Άλλεν Mighty Aphrodite το 1995 δεν έκανε και πολλά πράγματα, κάτι που αποδίδει ευθέως στον Ουάινράιτ.

 

upl59e1d50552378
 

Το ίδιο κατήγγειλε και η Ροζάνα Αρκέτ. Μίλησε για τον παραγκωνισμό της από τα στούντιο, όταν αρνήθηκε την πρόταση του παραγωγού. Η 58χρονη σήμερα Αρκέτ γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα σε οικογένεια καλλιτεχνών ήταν ένα κορίτσι που γεννήθηκε μέσα στις showbiz. Παππούς της ήταν ο κωμικός Cliff Arquette και οι γονείς της ήταν επίσης ηθοποιοί. Μεγάλωσε σε ένα θέατρο στο Chicago και σε ένα κοινόβιο στη Virginia μέχρι τα 15 της που βγήκε στη λεωφόρο για οτοστόπ, φτάνοντας τελικά στο San Francisco. Αναπόφευκτα, στράφηκε στην υποκριτική, κάνοντας το ντεμπούτο της σε ένα θεατρικό μιούζικαλ το 1977 στο Los Angeles. Παρά το  «After Μidnight» (1985) του Σκοτσέζε που ήταν η ταινία που ουσιαστικά την ανέδειξε, και το «Απέραντο Γαλάζιο» έπεσε σε αφάνεια.

upl59e1d51b73b71
 

Σύμφωνα με την 42χρονη Άζια Αρτζέντο, κόρη του Ιταλού σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο, ο παραγωγός φέρεται να είχε μια μη συναινετική σχέση μαζί της με στοματικό σεξ το 1997 σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κυανή Ακτή. Η Άζια Αρζέντο ήταν μια από τις τρεις γυναίκες που μίλησαν στο στο «New Yorker» και περιέγραψε τη στιγμή του βιασμού της.

«Ήμουν 21 χρονών και μου ζήτησε να πάω στο δωμάτιο του. Είχα επιφυλάξεις αλλά με είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα ήμασταν μόνοι. Όταν πήγα όμως ήταν με το μπουρνούζι και μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Μετά μου επιτέθηκε και ήταν τόσο βαρύτερος μου, δεν μπορούσα να ξεφύγω». Η Αρτζέντο τελικά υποκρίθηκε, όπως δηλώνει η ίδια, πως το απήλαυσε για να τελειώσει το μαρτύριο της.
Ενδεικτικό της δύναμης που είχε ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ, όχι μόνο δεν τον κατήγγειλε αλλά τελικά είχε περιστασιακές σχέσεις μαζί του, φοβούμενη μην την αποκόψει από τον χώρο. Στην ταινία της «Scarlet Diva» η Αρζέντο γύρισε λεπτό προς το λεπτό τη στιγμή του βιασμού της και όταν είπε στον Γουάινσταϊν πως ο ρόλος του βιαστή ήταν βασισμένος σε εκείνον, εκείνος γέλασε. Μάλιστα η Αρτζέντο ανάρτησε την εν λόγω σκηνή και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter.

upl59e1d53fc03cf
 

Με επιστολή της στον βρετανικό Guardian, η Γαλλίδα ηθοποιός Λέα Σεϊντού, περιγράφει την δική της εμπειρία, τονίζοντας πως «γνωρίζει άντρες σαν τον Γουάινσταϊν συνέχεια στη δουλειά της».

«Την πρώτη φορά που συνάντησα τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, δεν χρειάστηκα πολύ χρόνο για να καταλάβω τι άνθρωπος είναι. Ήμασταν σε μια επίδειξη μόδας. Ήταν γοητευτικός, αστείος, έξυπνος – αλλά πολύ κυριαρχικός. Ήθελε να τον συναντήσω για ποτό και επέμενε ότι έπρεπε να κλείσουμε ραντεβού το ίδιο βράδυ. Δεν επρόκειτο για δουλειά. Είχε άλλες προθέσεις και μπορούσα να το δω αυτό καθαρά. Συναντηθήκαμε στο λόμπι του ξενοδοχείου του και παρούσα ήταν η βοηθός του, μια νέα γυναίκα. Όλο το βράδυ με φλέρταρε και με κοιτούσε επίμονα σαν ένα κομμάτι κρέας. Έκανε πως με σκέφτεται για κάποιο ρόλο, αλλά ήξερα ότι αυτά ήταν μαλ… Το ήξερα γιατί μπορούσα να το δω στα μάτια του. Είχε ένα λάγνο ύφος. Χρησιμοποιούσε την δύναμή του για να κάνει σεξ. Με προσκάλεσε στο δωμάτιό του για ένα ποτό. Πήγαμε πάνω μαζί. Ήταν πολύ δύσκολο να πω όχι, γιατί ήταν τόσο ισχυρός. Όλα τα κορίτσια τον φοβούνται. Σύντομα η βοηθός του έφυγε και μείναμε οι δυο μας. Τότε άρχισε να χάνει τον έλεγχο.Μιλούσαμε στον καναπέ, όταν ξαφνικά όρμηξε πάνω μου και προσπάθησε να με φιλήσει. Χρειάστηκε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είναι μεγαλόσωμος και χοντρός, οπότε έπρεπε να είμαι δυνατή για να του αντισταθώ. Έφυγα από το δωμάτιό του εντελώς αηδιασμένη. Δεν τον φοβήθηκα όμως. Γιατί ήξερα τι είδους άντρας ήταν όλο το διάστημα», διηγείται η νεαρή ηθοποιός.

upl59e1d5a63e348
 

Ανοιχτά γκέι, το μοντέλο και ηθοποιός Κάρα Ντελεβίν αποκάλυψε με μακροσκελή ανάρτησή της στο Instagram ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Γουάινσταϊν. Όπως τονίζει, την στρίμωξε στο δωμάτιό του, προσπάθησε να τη φιλήσει, ενώ της ζήτησε να κάνουν τρίο με ακόμη μια κοπέλα που βρισκόταν μαζί τους. «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως ηθοποιός, κατά τα γυρίσματα μιας ταινίας έλαβα μια κλήση από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος με ρώτησε αν έχω κοιμηθεί με κάποια από τις γυναίκες που φωτογραφίζονταν μαζί μου στα ΜΜΕ. Ήταν ένα πολύ περίεργο και αμήχανο τηλεφώνημα… Δεν απάντησα σε καμία από τις ερωτήσεις του και δικαιολογήθηκα ότι είχα μια δουλειά για να το κλείσω αλλά πριν το κάνω μου είπε ότι αν ήμουν γκέι ή αποφάσιζα να είμαι με μια γυναίκα, ειδικά δημοσίως, δεν θα μου έδιναν ποτέ ρόλους στρέιτ γυναικών ούτε θα έκανα καριέρα ως ηθοποιός στο Χόλιγουντ.

Ένα ή δύο χρόνια αργότερα, είχα ένα μίτινγκ μαζί του στο λόμπι ενός ξενοδοχείου, μαζί με τον σκηνοθέτη μιας ταινίας που ενδιαφερόταν για μένα. Ο σκηνοθέτης έφυγε από τη συνάντηση και ο Χάρβεϊ μου ζήτησε να μείνω για να συζητήσουμε. Μόλις μείναμε μόνοι, άρχισε να καυχιέται για όλες τις ηθοποιούς με τις οποίες είχε κοιμηθεί, λέγοντας ότι του χρωστούσαν τις καριέρες τους, και άρχισε να μιλά για άλλα ανάρμοστα θέματα  σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια με κάλεσε στο δωμάτιό του. Αρνήθηκα αμέσως και ρώτησα τον βοηθό του αν το αυτοκίνητό μου ήταν παρκαρισμένο έξω. Είπε ότι δεν ήταν και ότι θα αργούσε λίγο, και ότι μπορούσα να περιμένω στο δωμάτιό του. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ ανίσχυρη και φοβισμένη, αλλά δεν ήθελα να αντιδράσω απότομα, αφού ήλπιζα ότι έκανα λάθος για την κατάσταση. Μόλις μπήκα στο δωμάτιο είδα με ανακούφιση ότι στο δωμάτιό του βρισκόταν μια άλλη γυναίκα, και σκέφτηκα αμέσως ότι ήμουν ασφαλής. Μας ζήτησε να φιληθούμε και εκείνη άρχισε να με πλησιάζει με ερωτικές διαθέσεις. Εγώ τινάχτηκα πάνω και τον ρώτησα αν ήξερε ότι είχα καλή φωνή. Έπειτα άρχισα να τραγουδάω… Νόμιζα ότι αυτό θα έκανε την ατμόσφαιρα καλύτερη … πιο επαγγελματική… σαν οντισιόν… ήμουν τόσο αγχωμένη. Μετά το τραγούδι είπα ξανά ότι έπρεπε να φύγω. Με συνόδευσε ως την πόρτα. Έπειτα στάθηκε μπροστά της και προσπάθησε να με φιλήσει στα χείλη. Τον σταμάτησα και κατάφερα να βγω από το δωμάτιο. Τελικά πήρα τον ρόλο για την ταινία και πάντα πίστευα ότι μου τον έδωσε εξαιτίας αυτού που συνέβη. Από τότε αισθανόμουν τύψεις που γύρισα την ταινία. Ένιωθα σαν να μην μου άξιζε ο ρόλος. Δίσταζα να μιλήσω ανοιχτά. Δεν ήθελα να βλάψω την οικογένειά του. Ένιωθα ένοχη σαν να είχα κάνει εγώ κάποιο λάθος. Επίσης, σκεφτόταν ότι παρόμοιες εμπειρίες είχαν βιώσει και πολλές άλλες γυναίκες που γνωρίζω, αλλά καμία δεν είχε πει τίποτα εξαιτίας του φόβου», έγραψε η Ντελεβίν.

Η ηθοποιός Lucia Evans κατηγορεί επίσης τον παραγωγό ότι την ανάγκασε να της κάνει στοματικό σεξ το 2004.

upl59e1d65893616
 

Η Γκουίνεθ Πάλτροου έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Γουάινσταϊν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Μπέβερλι Χιλς. Ήταν το 1996, όταν γύριζε την ταινία «Emma».

Όπως δήλωσε η ίδια της ζήτησε να του κάνει μασάζ και μετά να τον ακολουθήσει στο δωμάτιο της. Εκείνη αρνήθηκε και έφυγε, ενώ ανέφερε το περιστατικό στον τότε σύντροφο της, τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος ζήτησε τα ρέστα από τον Γουάινσταϊν. «Ήταν βάναυσο. Με πήρε τηλέφωνο (o Γουάινσταϊν) και άρχισε να ωρύεται. Με απείλησε να μην ξαναμιλήσω σε κανέναν για το τι έγινε».

upl59e1d6740b460
 

Η Αντζελίνα Τζολί, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης του Γουάινσταϊν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Playing By Heart», το 1998 είπε ότι αποφάσισε να μην ξαναδουλέψει ποτέ μαζί του. «Προειδοποιούσα τις γυναίκες που μου έλεγαν ότι θα συνεργαστούν μαζί του να έχουν τον νου τους. Αυτού του είδους η συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες είναι απαράδεκτη σε οποιονδήποτε κλάδο», είπε η Τζολί.

Η Λίντσεϊ Λόχαν δήλωσε υπερασπιζόμενη τον Ουάινράιτ, εμέσως μετά τις δηλώσεις του Όλιβερ Στόουν, ότι ο παραγωγός δεν την παρενόχλησε ποτέ, ενώ οι φίλη του Κάιλι Μινόγκ σιωπά. Η Μέριλ Στριπ έκανε την πρώτη δήλωση ότι δεν ήξερε τίποτα, ακολούθησαν πολλοί σταρς του Χόλιγουντ, ο Ματ Ντέιμον και ο Τζόρτζ Κλούνεϊ  που δήλωσαν άγνοια, θέλοντας να πάρουν θέση και να μην κατηγορηθούν και αυτοί για συγκάλυψη μιας κατάστασης που θολώνει τη χρυσαφένια λάμψη του Χόλιγουντ.