Ολυμπιακοί Αγώνες: Ζητούν απαγόρευση συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την απαγόρευση

86A4D08C 5987 4A42 AE89 47EB3739E0B9

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας κάλεσε σήμερα (10/3) τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλους αθλητικούς φορείς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τις διοργανώσεις μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να διωχθούν εγκληματίες πολέμου και να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Το Κοινοβούλιο στην πρότασή του ανέφερε ότι είναι βέβαιο ότι τυχόν νίκες Ρώσων ή Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αλλού, θα εκμεταλλευόταν για σκοπούς προπαγάνδας από τις κυβερνήσεις της Μόσχας και του Μινσκ.

Η Ουκρανία πρωτοστάτησε στην έκκληση για απαγόρευση αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τους Αγώνες του Παρισιού 2024, αφού η ΔΟΕ τον Ιανουάριο δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή να τους συμπεριλάβει ως ουδέτερους.

Τον Φεβρουάριο, περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ,της Βρετανίας και της Γαλλίας υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους για απαγόρευση, την οποία η Ρωσία με τη σειρά της χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Το λιθουανικό κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε το ψήφισμα ομόφωνα, ήταν το πρώτο κοινοβούλιο που ζήτησε την απαγόρευση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, αφρικανικές Ολυμπιακές επιτροπές εξέδωσαν ψήφισμα υποστηρίζοντας τη συμμετοχή των αθλητών στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ως ουδέτεροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ