Ουκρανία: Αυξάνει τον στρατό της, «αλλά δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος»

“Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία”

7906925d97e1bb80ead87e54d9e13586 ΔΙΑΤΑΓΜΑ, Ενοπλες Δυναμεις, Ουκρανία, Πόλεμος, Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών, όμως τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.

“Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία”, τόνισε.

“Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του, την πιο σημαντική από το 2014, όπως δήλωσε ο ίδιος.

“Η διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική και πιο απόλυτη από το 2014 και συνεχίζεται. Η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική, η πιο πολύτιμη και εξακολουθεί να φτάνει”, τόνισε ο Ζελένσκι, την ώρα που πολλοί ηγέτες αναμένονται στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα.

Σήμερα αναμένονται στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Πολωνίας, Μπόρις Τζόνσον και Ματέους Μοραβιέτσκι. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθούν την Ουκρανία ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Εξάλλου ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία εργάζεται “ενεργητικά” για τη διοργάνωση μιας νέας συνόδου για την επίλυση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO.

Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει αυτό το αίτημα, όμως έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σχετικά με άλλα ζητήματα ασφαλείας, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή ο αμοιβαίος περιορισμός των στρατιωτικών γυμνασίων.