Ουκρανία: Σειρήνες αεροπορικών επιδρομών στη χώρα- Παρά την 36ωρη εκεχειρία της Ρωσίας

Οι Ουκρανοί δεν δέχτηκαν την κατάπαυση του πυρός του Πούτιν και κατηγορούν τη Ρωσία ότι θα προχωρήσει σε επιθέσεις

26651715 Εισβολη στην Ουκρανια, Ουκρανία

Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές έχουν σημάνει σε περιοχές της Ουκρανίας παρά την 36ωρη εκεχειρία που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Οι σειρήνες ακούστηκαν λίγες ώρες αφότου η Ρωσία κήρυξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία για τον εορτασμό των Ορθοδόξων Χριστουγέννων.

Ωστόσο, ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η μονομερής προσωρινή εκεχειρία που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν νέες επιδρομές σε πόλεις της Ουκρανίας.

Ρωσικές οβίδες έπληξαν την πόλη Kramatorsk στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον Kyrylo Tymoshenko, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα «χτύπησαν την πόλη με ρουκέτες δύο φορές», έγραψε στο Telegram. Ένα κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Kramatorsk Oleksandr Honcharenko προειδοποίησε ότι η πόλη ήταν «υπό πυρά» και προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια. Περίπου 14 σπίτια υπέστησαν ζημιές όταν ρουκέτες έπληξαν το κτίριο κατοικιών, όπως ανέφερε.

Κάτοικοι μιλώντας στο Reuters, έκαναν λόγο για αρκετές εκρήξεις. Ο 36χρονος Oleksnadr είπε στο πρακτορείο ειδήσεων πως τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. «Πρέπει να τους πιέσουμε, να τους κάνουμε να φύγουν, ίσως θα βοηθούσαν περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Αυτό συμβαίνει συχνά, όχι μόνο σε εορταστικές περιστάσεις. Μέρα παρά μέρα» όπως είπε.

Η Ρωσία «σχεδιάζει επιθέσεις σε εκκλησίες» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk, η οποία προειδοποίησε τους κατοίκους να μην παρακολουθήσουν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε σήμερα ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στη διάρκεια της εκεχειρίας των 36 ωρών που ανακηρύχθηκε μονομερώς, από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του απέρριψαν την εκεχειρία ως ένα τέχνασμα του Ρώσου προέδρου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ και της Ζαπορίζια, αλλά και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του τηρούν την κατάπαυση του πυρός.

«Τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Κίεβο από την πλευρά του, έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του, σχετικά με την προτεινόμενη από τη Ρωσία εκεχειρία, την οποία, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτήρισαν ως ένα σχέδιο που καταστρώθηκε, ώστε η Μόσχα να κερδίσει χρόνο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών της, αλλά και του πολεμικού εξοπλισμού της.

Ο Πούτιν διέταξε την 36ωρη κατάπαυση του πυρός στον 10μηνο πόλεμο, με μία αιφνιδιαστική κίνηση που έκανε χθες, δηλώνοντας ότι η εκεχειρία γίνεται για τον εορτασμό των Ρωσικών Ορθόδοξων Χριστουγέννων.

Πηγή: Lifo, Guardian, Reuters