Ουκρανικά και ρωσικά στρατεύματα θέτουν αμάχους σε «αχρείαστο κίνδυνο»

«Άμαχοι παγιδεύτηκαν αχρείαστα στις μάχες»

A9A6C88B 154C 42FB 9E0B 3FF53BA09606

Τόσο ο ρωσικός στρατός όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε “αχρείαστο” κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας στρατεύματα στην καρδιά κατοικημένων περιοχών, όπως ένα υπόγειο σχολείο ή ένα ιατρικό κέντρο, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

“Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, άμαχοι παγιδεύτηκαν αχρείαστα στις μάχες”, δηλώνει η Μπέλκις Ουίλ, ερευνήτρια του HRW, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

“Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει αμφότερες να αποφεύγουν να τοποθετούν τα στρατεύματά τους ανάμεσα στους αμάχους και να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τους αμάχους από τη γύρω περιοχή”, είπε.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει τέσσερις περιπτώσεις ρωσικών και τρεις ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων που εγκαθιδρύθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, θέτοντας αχρείαστα σε κίνδυνο αμάχους.

“Οι επιθέσεις που ακολούθησαν εναντίον των βάσεων αυτών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους”, υπογράμμισε η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι ρώτησε τουλάχιστον 50 κατοίκους επτά κοινοτήτων που βρίσκονται στις ουκρανικές περιφέρειες Τσερνίχιβ (βόρεια), Χάρκοβο (ανατολικά) και Ζαπορίζια (νότια) και επισκέφθηκαν έξι από αυτές.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές περιπτώσεις , που παραθέτει το Παρατηρητήριο, το χωριό Γιαχιντνέ (στην περιοχή του Τσερνίχιβ) όπου οι Ρώσοι κρατούσαν περίπου 350 αμάχους για ένα μήνα στο υπόγειο ενός σχολείου κοντά στις γραμμές του μετώπου που χρησιμοποιούσαν ως στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν μια βάση σε ένα κέντρο ελέγχου ασθενειών σε συνοικία κατοικιών της Ποκοτιλίβκα (στην περιοχή του Χαρκόβου) χωρίς να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή, υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όταν οι Ρώσοι επιτέθηκαν στο κέντρο στις 28 Απριλίου, τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν και δεκάδες γειτονικά σπίτια καθώς και το τοπικό σχολείο υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκαλώντας την έξοδο εκατομμυρίων προσφύγων, τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στη Μαριούπολη και μαζικές καταστροφές στη γειτονική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ