Πάνω από 4.000 ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης

02AA3EC1 1546 48F7 BC13 3A1F98124505

Ομάδες διάσωσης εργάζονται από το πρωί της Τρίτης για να απελευθερώσουν ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από ερείπια κτηρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας ανέβηκε σε σχεδόν 3.000. Άλλοι 1.444 νεκροί καταγράφηκαν στη γειτονική Συρία.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 που χτύπησε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα διέλυσε πολυκατοικίες, κατέστρεψε νοσοκομεία και άφησε χιλιάδες ανθρώπους τραυματισμένους ή άστεγους.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από 4.758 κτήρια που καταστράφηκαν από τον σεισμό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), σύμφωνα με την τελευταία τους ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Yunus Sezer, είπε ότι 2.921 άνθρωποι πέθαναν στην Τουρκία, ενώ συνεχίζονταν οι μετασεισμοί. Ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 5,6 χτύπησε την κεντρική Τουρκία την Τρίτη, σύμφωα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, είπε.

Ο παγωμένος καιρός επιδείνωσε τις προσπάθειες αναζήτησεις για επιζώντες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ χειροτέρευσε τις συνθήκες για κόσμο που βρίσκεται παγιδευμένος κάτω από τα συντρίμια ή έμεινε άστεγος.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε παγκοσμίως από το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών, από τον σεισμό που καταγράφηκε στον Νότιο Ατλαντικό τον Αύγουστο του 2021.

Είναι ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία από τον σεισμό παρόμοιου μεγέθους το 1999, στον οποίο σκοτώθηκαν 17.000 άνθρωποι. Σχεδόν 16.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στον σεισμό της Δευτέρας.

Τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και περίπου 3.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους διασώστες στη βορειοδυτική επαρχία.

Κακή σύνδεση στο διαδίκτυο και καταστρεμμένοι δρόμοι ανάμεσα στις πόλεις που χτυπήθηκαν περισσότερο, δυσκόλεψαν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα αποτελέσματα του σεισμού προστίθενται στην καταστροφή πάνω από 11 χρόνων εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι η έλλειψη καυσίμων και ο σκληρός χειμωνιάτικος καιρός δημιουργούν επίσης εμπόδια στην ανταπόκριση.

ΚΥΠΕ