Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri, μετά από έρευνα του OLAF

Ο Γάλλος αξιωματούχος Leggeri είχε παραιτηθεί «μετά από έρευνα για τη διαχείριση της Υπηρεσίας του, που διεξήγαγε ο OLAF» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 28

Ο επικεφαλής της συνοριακής υπηρεσίας Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Fabrice Leggeri, υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σημειώνει ότι αυτή έχει άμεση ισχύ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής του οργανισμού η ανώτερη Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της Frontex, Aija Kalnaja. “Για να εξασφαλιστεί η πλήρης συνέχεια του οργανισμού, η Επιτροπή θα προχωρήσει γρήγορα με την πρόσληψη και το διορισμό νέου εκτελεστικού διευθυντή”, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος Leggeri είχε παραιτηθεί «μετά από έρευνα για τη διαχείριση της Υπηρεσίας του, που διεξήγαγε ο OLAF» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η αναφορά του OLAF στον Leggeri, ο οποίος ηγείται της Frontex από το 2015, διαπίστωσε ότι «δεν ακολούθησε τις διαδικασίες, ήταν ανέντιμος με την ΕΕ και διοικούσε άσχημα το προσωπικό», ανέφερε το γαλλικό περιοδικό Le Point.

Η Frontex έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από ομάδες βοήθειας ότι ασκεί παράνομες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών αφού περάσουν τα σύνορα της ΕΕ — ή ότι έκλεινε τα μάτια όταν οι εθνικές αρχές έκαναν το ίδιο.

Τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ήταν το επίκεντρο τέτοιων ισχυρισμών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την Τετάρτη, έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και Lighthouse Reports διαπίστωσε ότι η Frontex κατέγραψε επαναπροωθήσεις στα ελληνικά ύδατα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 ως «επιχειρήσεις για την αποτροπή αναχωρήσεων (προς Ευρώπη), που πραγματοποιήθηκαν στα τουρκικά ύδατα».

Tα επτά χρόνια του Leggeri ως επικεφαλής της Frontex συνέπεσαν με μια σημαντική αύξηση των πόρων για τον οργανισμό, αφού σημαδεύτηκαν από τους επαναλαμβανόμενους πολιτικούς φόβους για τις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Frontex πρόκειται να αυξήσει το προσωπικό της σε 10.000 υπαλλήλους που θα παρακολουθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έως το 2027, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι προτίθεται να συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τη Frontex στην αποστολή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ