Πέθανε η σύζυγος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίριανα Μαρκοβιτς

Η Μίριανα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε σήμερα στη Μόσχα, σε ηλικία 77 ετών, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug επικαλούμενο ανεπίσημες πληροφορίες. Σύμφωνα με το...

mirjana markovic Θάνατος, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ

Η Μίριανα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε σήμερα στη Μόσχα, σε ηλικία 77 ετών, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug επικαλούμενο ανεπίσημες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μάρκοβιτς άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της ρωσικής πρωτεύουσας, εξαιτίας μετεγχειρητικών επιπλοκών που τις προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα.

Τη δεκαετία του 1990 η Μίριανα Μάρκοβιτς ίδρυσε τη Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL), ένα μικρό σε πολιτική ισχύ κόμμα, με μεγάλη ωστόσο πολιτική και οικονομική επιρροή, που συγκυβερνούσε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του συζύγου της μέχρι τον Οκτώβριο του 2000.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς το όνομα της Μάρκοβιτς ενεπλάκη σε διάφορες εγκληματικές πράξεις. Δημοσιεύματα του Τύπου την συνέδεαν με την απαγωγή και τη στυγερή δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ίβαν Στάμπολιτς, ενώ εικαζόταν ότι διέταξε και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια. Μάλιστα, φήμες ήθελαν το κόμμα της να ελέγχει το λαθρεμπόριο τσιγάρων την περίοδο του οικονομικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Πάντως, για καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν της ασκήθηκε δίωξη από τη σερβική Δικαιοσύνη. Η Μάρκοβιτς εγκατέλειψε τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2003, έναν μήνα πριν τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και μετέβη στη Μόσχα, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Το 2018 η Μάρκοβιτς καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση ενός έτους για σφετερισμό εξουσίας, επειδή ανάγκασε στέλεχος της Εταιρείας Διαχείρισης Κρατικών Ακινήτων (DIPOS) να μεταβιβάσει διαμέρισμα του δημοσίου στην ιδιοκτησία της γυναίκας που φρόντιζε τον εγγονό της. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε πριν από έναν μήνα από το εφετείο του Βελιγραδίου.

Από το 2003 που μετέβη στη Μόσχα, η Μίριανα Μάρκοβιτς δεν επισκέφτηκε ξανά τη Σερβία, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε στην κηδεία του συζύγου της, ο οποίος απεβίωσε το 2006 στις φυλακές του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.