Πικετοφορία έξω από την τουρκική Πρεσβεία στο Λονδίνο για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Απαίτησαν από την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διχοτομική της ατζέντα και να επιτρέψει μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο

B2021C10 04D3 480E AADE 0365B621E0ED Κύπρος, Τουρκία

Πικετοφορία έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στο κεντρικό Λονδίνο διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για καταδίκη της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους, απαίτησαν από την Τουρκία να εγκαταλείψει τη διχοτομική της ατζέντα και να επιτρέψει μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των φοιτητών επέδωσαν επιστολές προς τον Τούρκο πρέσβη, αφήνοντάς τες στο κατώφλι του κτιρίου της πρεσβείας.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας, με την υπογραφή του Προέδρου Χρίστου Καραολή, θέτει τον Τούρκο Πρέσβη προ των ευθυνών της χώρας του για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, κάτι που συνιστά «ντροπιαστική κληρονομιά και ανοιχτή πληγή για το λαό της Κύπρου».

Σε δήλωση από την πικετοφορία προς το ΚΥΠΕ ο κ. Καραολής σημείωσε: «Σε αυτή τη μαύρη επέτειο για την Κύπρο βρισκόμαστε έξω από την τουρκική πρεσβεία για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο Πρέσβη ότι τα σχέδιά τους για διχοτόμηση και οι παράνομες δράσεις τους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτά. Επίσης, στείλαμε ένα μήνυμα στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι και η Βρετανία έχει υποχρεώσεις προς την Κύπρο που πρέπει να τιμήσει – και αυτό απαιτούμε».

Το «παρών» στην πικετοφορία έδωσαν και εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Αιγυπτίων και των Αρμενίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ)