Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ)

apokalupsi oi arxes gnwrizan gia tis apeiles kata tou osbalnt 6

Τι δείχνουν τα μυστικά αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι; Τι γνώριζαν οι αμερικανοί για τον δολοφόνο του Κένεντι και ποιος ήταν ο ρόλος της ΕΣΣΔ;

Η δολοφονία ήταν ένα μυστήριο και για δυνάμεις εκτός ΗΠΑ, όπως η ΕΣΣΔ. Ο φερόμενος από την αρχή ως δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ήταν ένα ασταθές άτομο που πάντως το είχαν υπόψη οι Αρχές. Αυτά αποκαλύπτονται στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, όπως επίσης και το ότι οι αρχές στο Ντάλας ήξεραν για την απειλή κατά του Όσβαλντ.

Αλλα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ένας ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας Cambridge Evening News δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα 25 λεπτά πριν από τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι. Ενας άγνωστος του ζητούσε να τηλεφωνήσει στην αμερικανική πρεσβεία και να τους ενημερώσει για κάτι μεγάλο που θα γινόταν.

 

upl59f2ff6e85446
 

Αν και οι ιστορικοί και ειδικοί επί του θέματος προειδοποίησαν ότι τα αρχεία είναι απίθανο να περιλαμβάνουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, εντούτοις, τα έγγραφα δείχνουν ότι τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες “έτρεχαν” πίσω όχι μόνο από πληροφορίες αλλά και φήμες, όπως και ίχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένα από τα έγγραφα αναφέρονται στους υποτιθέμενους δεσμούς του σκοπευτή Lee Harvey Oswald με τους Ρώσους, ενώ το υλικό ρίχνει επίσης φως στις δραστηριότητες της κυβέρνησης Κένεντι, όπως οι συγκεκαλυμμένες της προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

upl59f2ff9f89d89
 

Σχέδιο εξόντωσης του Κάστρο

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σε μία σύνοψη του 1975 των περιστατικών που συγκέντρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής της CIA για την πιθανή εμπλοκή σε σχέδια εξόντωσης ξένων ηγετών, αναφέρεται ότι η CIA είχε εξετάσει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με μέλη της μαφίας ούτως ώστε να σκοτώσουν τον κουβανό ηγέτη.

upl59f3004e89a14
 

“Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι πράκτορες της CΙΑ είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό σε αυτή τη χώρα με συγκεκριμένους πολίτες και άλλους που ήθελαν να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Η Επιτροπής διαπίστωσε επίσης ότι η CIA είχε εμπλακεί στη μεταφορά όπλων από αυτή τη χώρα προς πρόσωπα στη Δομινικανή Δημοκρατία, που αναζητούσαν τρόπους να δολοφονήσουν τον Στρατηγό Trujillo“.

Έτσι, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1962 υπήρξε συνάντηση, σύμφωνα με τα αρχεία, ομάδας συνεργατών του Κένεντι, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, Ρόμπερτ, γενικού εισαγγελέα, όπου και αναλύθηκε σειρά επιλογών εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Κάστρο. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η CIA θα εξέταζε τη δυνατότητα σαμποτάζ σε τμήματα αεροσκαφών που θα μεταφέρονταν στην Κούβα από τον Καναδά.

upl59f2ffcba27f4
 

Απειλούσαν τον δολοφόνο του Κένεντι

Η επίσημη εκδοχή για την εκτέλεση του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας είναι πως δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Lee Harvey Oswald ο οποίος ενήργησε μόνος του.

Ενώ το αμερικανικό έθνος παρακολουθούσε “παγωμένο” τις εξελιίξεις, μάθαινε ότι ο Oswald αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα δολοφονούνταν ανάμεσα σε αστυνομικούς και μάλιστα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση. Φονιάς του ο Jack Ruby.

upl59f2ffdc4cfa1
 

Εντύπωση προκαλεί η πρώτη αντίδραση του διευθυντή του FBI, J. Edgar Hoover. Σε πρώην απόρρητη έκθεση που βρέθηκε στα αρχεία ανέφερε:

Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω στην υπόθεση Oswald εκτός από το ότι είναι νεκρός“.

Στη συνέχεια όμως αλλάζει στάση και δηλώνει

“Αυτό που με ανησυχεί, το ίδιο και τον (αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα) κ. Katzenbach είναι να ανακοινώσουμε κάτι ώστε να πείσουμε το κοινό ότι ο Oswald είναι ο πραγματικός δολοφόνος“, είπε. Ξεχωριστά ανέφερε: “Χθες το βράδυ λάβαμε μια κλήση από το γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνδρα ο οποίος μιλούσε ήρεμα και είπε ότι είναι μέλος της επιτροπής που οργάνωνε τη δολοφονία του Oswald”.

upl59f2fff730120
 

H αντίδραση των Σοβιετικών

Σε άλλο αρχείο, πάλι ο Hoover εμφανίζεται να δηλώνει ότι η υπηρεσία ήξερε την αντίδραση των Σοβιετικών στη δολοφονία. Το σχετικό έγγραφο φαίνεται να υποστηρίζει την αξίωση του Yuri Nosenko της KGB να θεωρηθεί ο Οswald ως πνευματικά ασταθής. 

“Σύμφωνα με την πηγή μας, Σοβιετικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ο Lee Harvey Oswald δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση. Τον περιέγραψαν ως έναν νευρωτικό μανιακό ο οποίος πρόδωσε την ίδια του τη χώρα. Σημείωσαν ότι ο Oswald δεν ανήκε ποτέ σε κανέναν οργανισμό της Σοβιετικής Ένωσης και δεν είχε αποκτήσει ποτέ σοβιετική υπηκοότητα.”

upl59f30021e30b1
 

Οι Σοβιετικοί φέρονται επίσης να πίστευαν ότι επρόκειτο για πραξικόπημα. Δεν δέχονταν πως η δολοφονία Κένεντι ήταν η πράξη ενός άνδρα αλλά μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Μάλιστα, φοβούνταν έναν πόλεμο στον απόηχο της δολοφονίας:

“Η πηγή μας ανέφερε περαιτέρω ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι χωρίς ηγέτη, κάποιος ανεύθυνος στρατηγός των ΗΠΑ θα εκτόξευε πύραυλο κατά της Σοβιετικής Ένωσης”. Η KGB υποψιαζόταν επίσης τον αντιπρόεδρο Johnson ως “υπεύθυνο” της δολοφονίας του Κένεντι

upl59f304f8c6713
 

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

upl59f305f7d4240
 

Οι αρκετές θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν εμπλέκουν στη δολοφονία Κένεντι τη Μαφία, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση αλλά και τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Η δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι  δημιούργησε τριβές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ υποχώρησε και ανέβαλε την αποκάλυψη ορισμένων πιο “ευαίσθητων”, όπως χαρακτηρίσθηκαν, εγγράφων. Ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν η CIA, το FBI, αλλά και άλλες “υπηρεσίας ασφαλείας”, με τον αμερικανό πρόεδρο να εξηγεί ότι έλαβε αυτή την απόφαση για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας πάντως τη δημοσιοποίηση 2.800 άλλων φακέλων.

 

 

Πηγή: TheToc