“Πήρα το επίθετο της συζύγου μου και τότε…ξεκίνησε η ταλαιπωρία”

99936454 img 0749 ΓΑΜΟΣ, ΕΠΙΘΕΤΟ

Τον ρατσισμό και την αποδοκιμασία που δέχθηκε, μετά την απόφασή του να υιοθετήσει το επίθετο της συζύγου του εξιστορεί ο Wayne Harding. Ο Harding παντρεύτηκε με τη Debbie στην Κύπρο, στην απουσία της οικογένειάς του, η οποία αντέδρασε επίσης όταν έμαθε για την απόφασή του.Την πιο σκληρή αντίδραση όμως έλαβε από τη δουλειά του. Οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση; Η θετή του κόρη.

«Το αφεντικό μου αρνείται να δεχτεί το νέο μου όνομα»

Wayne Harding, né Nell: Παντρεύτηκα τη γυναίκα μου Debbie τον Ιούλιο του 2016 και αλλάζοντας το επίθετό μου από το δικό μου – τη Nell – στο δικό της – Harding – προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην οικογένειά μου και στη δουλειά μου. Η απόφαση για μένα δεν ήθελε σκέψη. Η Debbie έχει μια κόρη από μια προηγούμενη σχέση και θέλαμε να έχει το ίδιο όνομα με την υπόλοιπη οικογένεια. Θυμάμαι τη θετή μου κόρη που μου είπε ότι δεν ήθελε να πάει στο σχολείο με διαφορετικό όνομα και κατάλαβα πλήρως πώς αισθάνθηκε.

Είμαι από τη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς μου ζει ακόμα εκεί και δεν μπόρεσε να πετάξει στην Κύπρο, όπου παντρευτήκαμε. Δεν ανέφερα τα σχέδιά μου να αλλάξω το όνομά μου – δεν πίστευα ότι ήταν μεγάλη υπόθεση. Μόνο όταν άλλαξα το όνομά μου στο Facebook, ο μπαμπάς μου και ο αδελφός μου αντέδρασαν. Δεν ήταν χαρούμενοι. “Είναι πραγματικά ένα όνομα πραγματικά, μπαμπά, δεν είναι το τέλος του κόσμου”, του είπα στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο χαστούκι για τον ίδιο και την οικογένεια. “Πονάει πολύ, γιε μου”, μου έστειλε αργότερα.

Αλλά η πιο εκπληκτική αντίδραση προήλθε από το χώρο εργασίας μου. Είμαι διαχειριστής ακινήτων, ασχολούμαι με περίπου 100 μισθωτές που ζουν σε πολυκατοικίες. Όταν ένα από τα αφεντικά μου ανακάλυψε ότι είχα αλλάξει το όνομά μου, είπε ότι θα έπρεπε πρώτα να τον ρωτήσω γιατί θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην επιχείρηση και στους πελάτες της. Είπε ότι οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι ήμουν σε γάμο ομοφυλοφίλων και ότι θα έπρεπε να καταστήσω σαφές με την υπογραφή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου ότι είχα παντρευτεί μια γυναίκα. Ήταν προσβλητικό και ένιωθα σαν να με απέκοπτε.

Προφανώς είχε σχολιαστεί – αν και κανείς δεν μου είπε τίποτα άμεσα. Τελικά ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού μου είπε να πάρω αυτή την εξήγηση από την υπογραφή μου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επειδή ήταν περιττή. Το αφεντικό μου εξακολουθεί να αρνείται να δεχτεί το νέο μου όνομα και επιμένει να χρησιμοποιεί το πατρικό μου όνομα.

Όταν άλλαξα το όνομά μου στην τράπεζα, υπήρχαν και προβλήματα. “Δεν το έχουμε κάνει ποτέ ξανά για κάποιον άντρα,” είπε ο τραπεζίτης με δυσπιστία. Ο διαχειριστής του υποκαταστήματος έπρεπε να μου μιλήσει και στη συνέχεια έπρεπε να καλέσει το κεντρικό γραφείο για να ελέγξει την αλλαγή του ονόματός μου, ήταν κάτι που τους επιτρέπεται να κάνουν. Ξοδέψαμε περίπου 20 λεπτά συζητώντας τα όλα.

Τα επώνυμα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη σημασία στην παλαιότερη γενιά και θεωρώ ότι είναι κάποιος που έχει σπάσει την παράδοση – αλλά κοιτάξτε τη βασίλισσα. Έπρεπε να κάνω ένα τέστ για να αποκτήσω την υπηκοότητά μου το 2000 και μία από τις ερωτήσεις ήταν για τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία διατηρεί το επώνυμό της Windsor, ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος άλλαξε το πατρικό του όνομα και πήρε το Mountbatten, το επίθετο της μητέρας του. Πολλοί Βρετανοί δεν το γνωρίζουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλαξα το όνομά μου. Το πρώτο μου επίθετο είναι στην πραγματικότητα Terrence, το Wayne είναι το μεσαίο μου όνομα, αλλά όταν μετανάστευσα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000, υιοθέτησα γρήγορα τον Wayne, επειδή το Terrence έτεινε να συντομεύεται από τους Βρετανούς στο Terry και δεν μου άρεσε. Ο μπαμπάς μου είπε ότι τον απέτρεπα ώστε να μην μπορεί να με καλέσει πια TW (Terrence Wayne).

Ο πεθερός μου λέει ότι είναι πραγματικά υπερήφανος για μένα και τι ωραίο ήταν για μένα να το κάνω για την κόρη του. Λυπάμαι που έχει αναστατώσει τη δική μου οικογένεια, αλλά δεν λυπάμαι για την απόφασή μου.

 

Πηγή