“Πειστικές” οι λεπτομέρειες που δημοσιοποίησε ο Νετανιάχου, λέει ο Λευκός Οίκος

unnamed file ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, Ιράν, Ισραήλ, ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ, Πυρηνικά

“Πειστικές” θεωρεί ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του”

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι πληροφορίες είναι “αυθεντικές” και κάποιες από αυτές παρέμεναν άγνωστες μέχρι χθες.

Μάικ Πομπέο, Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών
“Γνωρίζω πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι λένε ότι αυτά τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτά τα έγγραφα είναι αληθινά, είναι αυθεντικά”

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες εδώ και χρόνια για την ύπαρξη του προγράμματος, που φέρεται να ονομάζεται “Άμαντ”, ο Πομπέο απάντησε: “Αυτό είναι εν μέρει αληθές. Η ύπαρξη του προγράμματος Άμαντ τερματίστηκε περί τον Δεκέμβριο του 2003, τον Ιανουάριο του 2004” και θα ήταν “ακριβές εάν λέγαμε ότι ήμασταν ενήμεροι εδώ και κάποιο καιρό”. “Αλλά υπάρχουν χιλιάδες νέα έγγραφα και νέες πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εδώ και καιρό δηλώσει την επιθυμία του να εγκαταλείψει η χώρα του τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρόκειται να λάβει απόφαση μέχρι τις 12 Μαΐου.

Η αντίδραση του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, δήλωσε ότι η κίνηση του κ. Netanyahu ήταν ένα παιδαριώδες κόλπο για να επηρεάσει την απόφαση του Τραμπ σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Για τι κατηγορείται το Ιράν;

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, τη Δευτέρα, σε έκτακτο διάγγελμά του, κατηγόρησε το Ιράν για τη διεξαγωγή μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων, το οποίο φέρει την ονομασία Project Amad, και δήλωσε ότι συνέχισε να ασχολείται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Είπε ότι έχει στα χέρια του αποδείξεις 55 χιλιάδων σελίδων, τα οποία εντοπίστηκαν σε αποθήκη στην Τεχεράνη.

Το Ιράν αρνείτο ότι μελετούσε τα πυρηνικά όπλα και συμφώνησε το 2015 με παγκόσμιες δυνάμεις, να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρείχε αποδείξεις ότι το Ιράν παραβίασε τη συμφωνία από τότε που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2016. Ωστόσο, επέμεινε ότι το Έργο Amad είχε συνεχιστεί στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

Τα επόμενα βήματα Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και ότι το Ισραήλ θα στείλει εμπειρογνώμονες για να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που κατέχει για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο  αρχηγός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το γραφείο του Νετανιάχου με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι το Ισραήλ “θα στείλει τις ερχόμενες μέρες ομάδες επαγγελματιών για να κοινοποιήσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία το λεπτομερές υλικό που το Ισραήλ κατέχει για τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο”.

Ο Νετανιάχου επίσης συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα μυστικά έγγραφα.

Πώς λειτουργεί η συμφωνία του 2015;

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας ανέβαλε τις οικονομικές κυρώσεις σε αντάλλαγμα να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα η Τεχεράνη.

Υπήρξαν φόβοι ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, γνωστή επίσημα ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει τον αριθμό των φυγοκεντρητών του, οι οποίες είναι μηχανές που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

 

Πηγή