Πλοιάριο με μετανάστες φέρεται ότι βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μάλτας

C3C06A17 59AF 45E9 83FC 59373995778C Coronavirus, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η τύχη δεκάδων μεταναστών, το πλοιάριο των οποίων πιθανότατα βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μάλτας, προκαλεί την έντονη ανησυχία διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Νωρίτερα χθες, η Frontex εντόπισε τέσσερα φουσκωτά σκάφη, ένα εκ των οποίων είχε αναποδογυρίσει και “υποθέτουμε ότι βυθίστηκε ενώ επέβαιναν άνθρωποι σε αυτό”, ανέφερε μέσω του Twitter η οργάνωση Sea-Watch International.

“Η Ευρώπη τους εγκατέλειψε. Για να πεθάνουν το Πάσχα. Για άλλη μια φορά”, πρόσθεσε η οργάνωση αυτή η οποία από το Σάββατο εκφράζει ανησυχίες για το τι απέγιναν οι 250 μετανάστες που επέβαιναν στα τέσσερα πλοιάρια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσουν, ούτε να διαψεύσουν το ναυάγιο.

“Ανησυχούμε πολύ. Φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα πλοιάριο ανατράπηκε και δεν υπάρχει πλέον επαφή με ένα άλλο. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαίωση εκ μέρους των αρχών”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία. “Η κρίση του κορωνοϊού δεν μπορεί να καθιστά λιγότερο επιτακτική την παροχή βοήθειας σε ναυαγούς”, πρόσθεσε.

Ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, εξήγησε ότι επειδή δεν υπάρχουν άλλα σκάφη που να πλέουν στην περιοχή, “είναι δύσκολο προς το παρόν να επιβεβαιώσουμε αν υπήρξε όντως ναυάγιο και πόσα είναι τα θύματα”. “Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι πολύ ανησυχητικές. Και δυστυχώς, από την εμπειρία μας, θεωρούμε πιθανό να υπήρχαν ναυάγια για τα οποία δεν γνωρίζουμε κάτι”, τόνισε.

Μια γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, η United4Rescue, διαβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοιάριο “ζήτησαν βοήθεια μέσω τηλεφώνου”. Ο εκπρόσωπός της, ο Γιοάχιμ Λεντς, είπε ότι οι νεκροί μάλλον είναι δεκάδες.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Frontex δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση ούτε από τις αρχές της Μάλτας ή το λιμενικό της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, οι περίπου 150 μετανάστες που διασώθηκαν από το Alan Kurdi, το πλοίο της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye, την περασμένη Δευτέρα θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο και θα τεθούν σε καραντίνα σε αυτό για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας λέει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί τους μετανάστες που διέσωσε το σκάφος διότι μπορεί να είναι φορείς του SARS-CoV-2.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σκάφος “τις επόμενες ώρες” με “την τεχνική υποστήριξη της [ιταλικής] ακτοφυλακής”, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Αφού ολοκληρωθεί η μετεπιβίβασή τους, θα εξεταστούν από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και Ιταλούς γιατρούς. Οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε ιταλικό λιμάνι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Όπως εξηγείται στο κείμενο οι ιταλικές αρχές δέχονται “μεγάλη πίεση”, από “οργανωτική και υγειονομική” σκοπιά, εξαιτίας της πανδημίας.

Η Ρώμη προέτρεψε το Βερολίνο να αναλάβει την υποδοχή των μεταναστών επικαλούμενη το γεγονός ότι το Άλαν Κούρντι πλέει υπό σημαία Γερμανίας. Αλλά το υπουργείο Μεταφορών σημείωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε το ενδεχόμενο.

Ένας από τους 150 μετανάστες που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρελήφθη από την ιταλική ακτοφυλακή την Παρασκευή διότι είχε πρόβλημα υγείας. Πάνω στο Άλαν Κούρντι παρέμειναν οι υπόλοιποι 149.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ