Ποιες αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν τις πτήσεις προς Ουκρανία

Πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς συνεχίζουν να αποφεύγουν πτήσεις προς την Ουκρανία.

oukrania enaerios xoros ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, Ουκρανία, Πτήσεις

Πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς συνεχίζουν να αποφεύγουν πτήσεις προς την Ουκρανία.

Μπορεί το κλίμα σιγά σιγά να γίνεται πιο αισιόδοξο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις ρωσικές δηλώσεις περί σταδιακής αποχώρησης των στρατευμάτων της από τα σύνορα των δύο χωρών, αλλά και τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα, ωστόσο πολλοί ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς συνεχίζουν να αποφεύγουν πτήσεις προς την Ουκρανία.

Όσον αφορά στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, βυθίστηκαν μετά την ένταση που επικράτησε το Σαββατοκύριακο λόγω της προσέλευσης νέων στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η KLM έχει σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία από το Σάββατο, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση ανέβασε τον συναγερμό της στο κόκκινο, συμβουλεύοντας τους πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα αφού η ασφάλειά τους ήταν αβέβαιη.

Η Norwegian Air Shuttle ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για προληπτικούς λόγους, ενώ δύο ακόμα αεροπορικές εταιρείες της Νορβηγίας ξανάρχισαν τα δρομολόγια μετά από διακοπές για τις οποίες ευθύνονταν οι ασφαλιστικές που ανακάλεσαν την κάλυψή τους.

Η γερμανική Lufthansa σκέφτεται, επίσης, την αναστολή των πτήσεών της προς τη χώρα αυτή.

Η αστάθεια της τιμής του πετρελαίου που υποκινήθηκε από την κρίση, αποτελεί μία ακόμα απειλή για τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών. Οι μετοχές της Wizz Air Holdings Plc της Ουγγαρίας υποχώρησαν έως και 11%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο. Η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε 4,4% στη Φρανκφούρτη, ενώ η Air France-KLM βυθίστηκε 5% στο Παρίσι.

airlines ukraine ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, Ουκρανία, Πτήσεις

Περιορισμός πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες

Οι αερομεταφορείς έχουν μειώσει την παρουσία τους στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, καθώς οι διπλωμάτες εργάζονται για να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση. Γενικά οι εταιρείες του κλάδου απέφευγαν τις πτήσεις πάνω από την Ουκρανία από το 2014, όταν ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε πάνω από εδάφη που ελέγχονταν από τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι εμπορικές πτήσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται πάνω από την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Εκπρόσωπος της Norwegian Air Shuttle δήλωσε ότι η απόφαση για ακύρωση πτήσεων ισχύει για «πολύ μικρό αριθμό δρομολογίων» και δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία της.

Η Ryanair μείωσε τις συχνότητες πτήσεών της τον Ιανουάριο, ενώ η KLM ήταν μεταξύ των αερομεταφορέων που άλλαξαν τα δρομολόγια τον περασμένο μήνα για να αποφύγουν τα πληρώματα να διανυκτερεύσουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της El Al, προσθέτουν πτήσεις προκειμένου να απομακρύνουν περίπου 4.500 πολίτες που ζήτησαν να επιστρέψουν αεροπορικών στην πατρίδα τους.

in.gr