Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία υποχωρεί από τη Χερσώνα

Τη σχετική εντολή υποχώρησης των στρατευμάτων έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού

oukrania xersona 620x350 1 Ουκρανία, Ρωσία, ΧΕΡΣΩΝΑ

Τη σχετική εντολή υποχώρησης των στρατευμάτων έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας, και μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ρώσος στρατιωτικός διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να διατηρηθεί ο εφοδιασμός της πόλης.

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

«Ξεκινήστε την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού μέσω του ποταμού Δνείπερου» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ανέθεσε το έργο στον στρατηγό Σουροβίκιν. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του τελευταίου από τον επικεφαλής του τμήματος άμυνας στον τομέα αυτό.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα» είπε ο Σουροβίκιν, ενώ ο Σοϊγκού από την πλευρά του δήλωνε ότι συμφωνεί με τον ρώσο στρατηγό.

Πλήγμα για τη Μόσχα

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Όπως σπεύδουν να επισημάνουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η υποχώρηση συνιστά σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με γενικευμένη ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος μιας γραμμής φραγμού κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου» δήλωσε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Ουκρανικές πηγές σπεύδουν, ωστόσο, να επισημάνουν ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για πλήρη αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα καθώς ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ουκρανική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας.

Νεκρός ο αναπληρωτής διοικητής

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής ηγέτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο ίδιος θεωρούνταν ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, ενώ είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι ήταν πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να χρειαστεί να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η υπηρεσία Τύπου του επικεφαλής της περιοχής επιβεβαίωσε τον θάνατό του, με τις συνθήκες θανάτου του πάντως να παραμένουν ασαφείς.

Το ενημερωτικό δίκτυο NEXTA ανήρτησε βίντεο στο twitter ένα βίντεο με την τελευταία διαδρομή του Στρεμούσοφ ένα λεπτό προτού να συμβεί το τροχαίο.

in.gr