Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι υποχωρούν από το Κίεβο

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν

a 109 Ουκρανία, Ρωσία

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν

Μετά την πρόοδο που φαίνεται πως σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία επί τουρκικού εδάφους, μια εξέλιξη αφήνει «χαραμάδα» αισιοδοξίας για τον σταδιακό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δυνάμεις που αποσύρονται, σύμφωνα με τις ίδιες αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται και οι τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία. 2022 03 28t173151z 1091269109 rc2sbt97iw5o rtrmadp 5 ukraine crisis kyiv defence 600x413 1 Ουκρανία, Ρωσία

«Θα μειώσουμε δραστικά τις επιχειρήσεις μας στο Κίεβο»

Νωρίτερα, η Μόσχα είπε ότι θα «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» σε δύο μέτωπα – Κίεβο και Τσερνίχιβ – σύμφωνα με το κανάλι Telegram του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν επιβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα μειώσει ριζικά, κατά περιόδους, τη στρατιωτική δραστηριότητα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

«Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία μιας συμφωνίας σχετικά με την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, προχωρούν στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την επίτευξη του τελικού στόχου της συμφωνίας για την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, ελήφθη η απόφαση να μειωθεί ριζικά, κατά περιόδους, η στρατιωτική δραστηριότητα στην κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιβ» δήλωσε ο Φόμιν στους δημοσιογράφους.

in.gr