Πολύ αδυνατισμένος ο Κιμ Γιονγκ Ουν: «Τρώει λιγότερο για το καλό της χώρας του»

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται εν μέσω σοβαρής επισιτιστικής κρίσης

875 bb85b251 fc0a 4802 b1a5 98e5b90b2a3f 24 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Εμφανώς αδυνατισμένος εμφανίστηκε σε φωτογραφίες αυτής της εβδομάδας που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ προήδρευσε της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συνηθίζεται να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για τη νέα χρονιά.

Ο 37χρονος ηγέτης, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, χάνει διαρκώς κιλά τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας σενάρια για την κατάσταση της υγείας του.

Ωστόσο, αρχές τής χώρας διαμηνύουν πως ο Κιμ είναι υγιής και απλώς τρώει λιγότερο «για το καλό της χώρας του» που βρίσκεται εν μέσω σοβαρής επισιτιστικής κρίσης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ενώ ο Κιμ συμπληρώνει δέκα χρόνια στην εξουσία της Βόρειας Κορέας, μετά το θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, το 2011.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία κορωνοϊού, τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο και την κακοδιαχείριση, αν και αυτά ελάχιστα επηρεάζουν τη δημοφιλία του Κιμ, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση μετά και τη θεομηνία με τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της και την καταστροφή καλλιεργειών και περιουσιών των πολιτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, η Βόρεια Κορέα έχει έλλειψη 860.000 τόνων τροφής – που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 μήνες.

Τον Ιούλιο, η Πιονγκγιανγκ έδωσε εντολή στους πολίτες να αρχίσουν να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα, καθώς οι ελλείψεις δεν αποκλείεται να διαρκέσουν ακόμη και για τρία χρόνια.

Τον Οκτώβριο, ο Κιμ είπε στους πολίτες πως θα πρέπει να τρώνε λιγότερο μέχρι να ξανανοίξουν τα σύνορα με την Κίνα, το 2025.