ΠΟΥ: Ινδικά σιρόπια μπορεί να προκάλεσαν θανάτους παιδιών στο Ουζμπεκιστάν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση

B72C374A BA3C 4A86 BB1F 56C579F26DC4

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για τη χρήση δύο σιροπιών για τον βήχα από την Ινδία που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 20 παιδιών στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΠΟΥ είπε ότι τα προϊόντα, που κατασκευάζονται από την ινδική Marion Biotech, ήταν «κατώτερης ποιότητας» και ότι η εταιρεία δεν είχε παράσχει εγγυήσεις για την «ασφάλεια και την ποιότητά τους».

Η ειδοποίηση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, έρχεται αφότου οι αρχές του Ουζμπεκιστάν δήλωσαν τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 20 παιδιά πέθαναν αφού κατανάλωσαν ένα σιρόπι που παρασκευάζεται από την εταιρεία με την επωνυμία Doc-1 Max. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέστειλε την παραγωγή στην εταιρεία ενώ το Ουζμπεκιστάν απαγόρευσε την εισαγωγή και πώληση του εν λόγω σκευάσματος.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ ανέφερε ότι μια ανάλυση των δειγμάτων σιροπιού από τα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου του Ουζμπεκιστάν εντόπισε «απαράδεκτες ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης ή/και αιθυλενογλυκόλης ως προσμίξεις».

Η διαιθυλενογλυκόλη και το αιθυλένιο είναι τοξικά για τον άνθρωπο όταν καταναλώνονται και μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο.

«Και τα δύο αυτά προϊόντα μπορεί να έχουν άδειες κυκλοφορίας σε άλλες χώρες της περιοχής. Μπορεί επίσης να έχουν διανεμηθεί, μέσω άτυπων αγορών, σε άλλες χώρες ή περιοχές», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα προϊόντα είναι «μη ασφαλή και η χρήση τους, ειδικά σε παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο», ανέφερε.

Πρόκειται για τη δεύτερη ινδική φαρμακοβιομηχανία που αντιμετωπίζει έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές από τον Οκτώβριο, όταν ο ΠΟΥ συνέδεσε φάρμακα άλλης εταιρείας με μια σειρά θανάτων παιδιών στη Γκάμπια.

Η Maiden Pharmaceuticals κατηγορήθηκε ότι κατασκεύαζε διάφορα τοξικά φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 66 παιδιών στην αφρικανική χώρα.

Τα θύματα, κυρίως μεταξύ πέντε μηνών και τεσσάρων ετών, πέθαναν από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η Ινδία ξεκίνησε έρευνα για την Maiden Pharmaceuticals, αλλά αργότερα είπε ότι η έρευνα είχε βρει ότι τα ύποπτα φάρμακα ήταν «ποιότητας προδιαγραφών».

Πηγή: ΚΥΠΕ