Πουλήθηκαν τα McDonald’s στη Ρωσία

Σε συμφωνία για την πώληση όλων των εστιατορίων της στην Ρωσία έκλεισε η McDonald's

cfcbd0651388e549f6ec7abcfec386f6

, σε έναν από τους ήδη κατόχους αδείας καταστήματος στην χώρα, τον επιχειρηματία Alexander Govor, ο οποίος θα τα λειτουργήσει με νέο όνομα.

Όπως θυμίζει ο Guardian, η εταιρεία fast food έκλεισε προσωρινά εκατοντάδες καταστήματα σε όλη την Ρωσία τον Μάρτιο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια απόφαση που κόστισε στα McDonald’s περίπου 55 εκατ. δολάρια τον μήνα.

Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει αυτά τα καταστήματα και θα εγκαταλείψει τη Ρωσία, λέγοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο και το απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας σημαίνει ότι η συνέχιση της λειτουργίας εστιατορίων εκεί «δεν είναι πλέον δυνατή» ή «σύμφωνη με τις αξίες της McDonald’s».

Ο Govor, ο οποίος διαχειρίζεται 25 εστιατόρια στην Σιβηρία, συμφώνησε να αγοράσει τα 850 ρωσικά εστιατόρια και να τα λειτουργήσει με διαφορετική επωνυμία, δήλωσε την Πέμπτη η McDonald’s.

Η McDonald’s δεν αποκάλυψε πόσο πουλήθηκαν τα καταστήματα. Πέρυσι, οι δραστηριότητές της στη Ρωσία συνέβαλαν στο 9% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας ή περίπου 2 δισ. δολάρια.

Ο Govor, κάτοχος άδειας καταστήματος McDonald’s από το 2015, συμφώνησε να κρατήσει τους 62.000 Ρώσους υπαλλήλους για τουλάχιστον δύο χρόνια με ισοδύναμους όρους και να χρηματοδοτήσει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει τους μισθούς των εταιρικών υπαλλήλων της McDonald’s μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση.

Η πώληση υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση, αλλά αναμένεται να κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ανέφερε η McDonald’s.

Ο Govor είναι επίσης ιδιοκτήτης κατά το ήμισυ της Neftekhimservis, επενδυτικής ακινήτων που κατέχει διυλιστήριο πετρελαίου στη Σιβηρία και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας άλλης εταιρείας που κατέχει πρότζεκτ στην Σιβηρία, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Park Inn του Novokuznetsk και ιδιωτικών κλινικών.

Πηγή: Euro2day