Πούλιτζερ 2019: Βραβεία για την κάλυψη πολύνεκρων επιθέσεων και για τον Τραμπ

Βραβείο Eιδικής Μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν.

new york times grafeia ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, Ντόναλντ Τραμπ, Πουλιτζερ

Ο τρόπος κάλυψης πολύνεκρων επιθέσεων αλλά και οι έρευνες σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους δημοσιογραφικές ομάδες βραβεύονται με το φετινό Πούλιτζερ. Από την τοπική αμερικανική εφημερίδα Capital Gazette μέχρι το Associated Press και από τη Pittsburgh Post-Gazette μέχρι τους New York Times οι φετινοί νικητές του πλέον σημαντικού δημοσιογραφικού βραβείου στις ΗΠΑ τιμώνται για τον τρόπο κάλυψης γεγονότων που έγιναν παγκόσμια είδηση.

Βραβείο Πούλιτζερ Eιδικής Μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν για την «ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και στον αμερικανικό πολιτισμό».

Στην Ανάπολις του Μέριλαντ οι δημοσιογράφοι της Capital Gazette δεν πανηγύρισαν για το βραβείο, αλλά αγκαλιάστηκαν σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της εφημερίδας τον Ιούνιο του 2018. Αν και αυτή ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, το φύλλο της εφημερίδας την επόμενη μέρα κυκλοφόρησε κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο. Για την επίθεση έχει κατηγορηθεί ένας άνδρας που δηλώνει αθώος, αν και φέρεται να είχε προηγούμενα με το έντυπο.

Για την κάλυψη της επίθεσης σε συναγωγή της Πενσιλβάνια τον περασμένο Οκτώβριο που είχε σαν αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους βραβεύτηκε η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette, ενώ βραβείο πήρε και το ρεπορτάζ της South Florida Sun Sentinel για την πολύνεκρη επίθεση τον Φεβρουάριο του 2018 στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς.

Χάρη στον… Ντόναλντ Τραμπ δύο σημαντικά έντυπα κέρδισαν βραβεία Πούλιτζερ. Η εφημερίδα New York Times διακρίθηκε για το ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου αλλά και για τη γενικότερη αρθρογραφία της, ενώ η Wall Street Journal τιμήθηκε για την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του.

Σχετικά με την πολεμική θηριωδία στην Υεμένη η Washington Post πήρε βραβείο για ένα φωτορεπορτάζ και το Associated Press για τη δημοσιογραφική κάλυψη της είδησης. Το Reuters τιμήθηκε για το ρεπορτάζ σχετικά με τη δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια από βουδιστές μοναχούς και από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πήρε και ένα ακόμα βραβείο για το φωτορεπορτάζ με μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.

  • Με πληροφορίες από BBC, The Guardian / Μετάφραση στα ελληνικά: ΑΠΕ-ΜΠΕ.